Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tönkölybúza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. szeptember 17. 14:09
A tönkölybúza
Szalai Ilona dietetikus rovata

A Kárpát medencében őshonos növény. 160 évvel ezelőtt a leggyakrabban termesztett gabona volt Európában. Törékeny kalásza és kisebb hozama miatt azonban a mai búza leváltotta. A többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és a sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz.

Fotó: PIxabay.com

Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Magas rosttartalmánál fogva már kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. A tönkölybúzában lévő vitaminok és ásványi anyagok lassítják az öregedési folyamatokat, rugalmassá teszik a test szöveteit, javítják a teljesítőképességet. Jó hatással van a fejfájásra, s más idegrendszeri problémákra. Erősíti az immunrendszert.

A búza nemesített, génmanipulált változatai egyre többeknél okoznak allergiát. A búzával ellentétben a tönkölyallergia előfordulása igen csekély. Lisztérzékenyek azonban nem fogyaszthatják, mert jelentős mennyiségben tartalmaz glutént. Sikértartalmának köszönhetően a tönkölybúzából kitűnő minőségű péksütemények, kelt tészták, kenyerek süthetők, amelyek hosszabban eltarthatók, mint a többi kenyérgabonából készültek. A szemes tönkölybúza is jó alapanyag, akár müzlibe is keverhetjük, de rizs helyett köretként is fogyasztható.

 

Palacsinta

Hozzávalók (20-25db):

  • 30 dkg tönkölyliszt
  • 6 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • izlés szerint só
  • izlés szerint édesítő

A tojásokat felverjük, felváltva adagolva belekeverjük a lisztet és a tejet, majd az olajat is. Sózzuk, édesítjük. Felforrósított palacsintasütőben a szokott módon kisütjük. Ízlés szerint töltjük.

  • Energia: 140 kcal/db
  • Fehérje: 4 g
  • Zsír: 7 g
  • Szénhidrát: 14 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)