Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A főzelékek – 2. rész

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. szeptember 10. 14:00
A főzelékek – 2. rész
Szalai Ilona dietetikus rovata

A Magyarországon ismert sűrített főzelékek mellett más országokban a sűrítés nélküli zöldséges ételeket is főzeléknek nevezik. Ma már sok étterem menüsorában szerepelnek nálunk is ezek az ételek.

Fotó: Pixabay.com

Sűrítés nélküli főzelékek

Az angolos „főzelék” esetében az alapanyagot sós vízben főzzük, vagy gőzöljük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, vagy fűszervaj darabkákat szeletelünk rá. A franciás „főzelék” esetében az alapanyagot vajon pároljuk, sóval, borssal, petrezselyemzölddel fűszerezzük. A lengyeles „főzelék” esetében a sós vízben főtt vagy gőzölt alapanyagot vajban aranysárgára pirított zsemlemorzsával szórjuk meg. A brüsszeli főzelék esetében metéltre vagy kockára vágott angolszalonnát piros ropogósra sütjük, tálaláskor a főtt vagy gőzölt alapanyaghoz keverjük, tetejét reszelt sajttal hintjük meg.

Csőben sült „főzelékek”

A fentiek valamelyikének további sütésével készül: alapanyagot mártással leöntik, sajttal meghintve, forró sütőben (csőben) megpirítják. A csőben sült ételt azonnal tálaljuk, mert hosszabb állás után nem csak kihűl, hanem látványából is veszít, „összeesik” az étel. 

Nekem a csőbensültek a kedvenceim. Sokféle zöldségből elkészülhet.

Csőben sült karfiol

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 15 dkg trappistasajt
  • só ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

A rózsáira szedett karfiolt sós vízben, vagy gőzben (így több vitamin marad benne) megfőzzük, leszűrjük és kivajazott jénai tálba halmozzuk. Gratin mártással leöntve megszórjuk a maradék sajttal és forró sütőben pirosra sütjük. Forró sütőben aranybarnára sütjük. Sült hús mellé kínáljuk. Gratin mártás: a vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd forró tejjel elkeverve sűrűre főzzük. Tűzről lehúzva és langyosra hűtve összekeverjük a tojássárgájával és a tejföllel, a reszelt sajt felével. Sóval, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd a masszát fellazítjuk a tojásfehérjék keményre vert habjával. 

  • Energia: 1364 kcal
  • Fehérje: 76,8 g
  • Zsír: 74,6 g
  • Szénhidrát: 87,2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)