Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A főzőtök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. július 23. 14:00
A főzőtök
Szalai Ilona dietetikus rovata

A tök is az amerikai kontinensről érkezett hozzánk. Ott az őslakosok nemcsak eledelként, hanem gyógynövényként is alkalmazták.

Fotó: Pixabay.com

A főzőtök májserkentő hatású, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is. C- és A-vitamin tartalmának köszönheti gyulladást gátló hatását. Rostanyagai a bélműködést optimalizálják, így segítik a szervezetet a méregtelenítésben. Sokféle ételt készíthetünk tökből: lehet rántani, tölteni, rakott ételként. A zsenge tököt rántani is lehet, vagy a lecsót is dúsíthatjuk vele. Sütemény tölteléknek is felhasználhatjuk.

 

Tökfasírt

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 kg spárgatök
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • bors
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, magházát kiszedjük. Lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk fél órát, majd kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a felvert tojást, sót, őrölt borsot és összekeverjük. (Ha nem formázható a massza, zsemlemorzsát adagolunk hozzá kis adagokban addig, amíg már jól formázható lesz.) Ekkor a masszából kis pogácsákat formálunk, és a forró olajban kisütjük.

  • Energia: 2138 kcal
  • Fehérje: 30,7 g
  • Zsír: 184,2 g
  • Szénhidrát: 98,6 g

 

Sajtos rakott tök

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 db zsenge tök
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • 2 db tojás
  • 150 g tejföl
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 csokor kapor
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés

A tököt meghámozzuk, 6 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat kisebb cikkekre. Egy jénai tálat olajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával. Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot. Meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a vékony karikákra vágott hagymát szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik. A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezt a keveréket rálocsoljuk a rakottasra, hogy mindenhova jusson. A tetejére újabb réteg tököt teszünk, meghintjük zsemlemorzsával. A tetejére kevés olajat locsolunk és közepesen meleg sütőben, 180 C-on kb. 30 perc alatt megsütjük (nem kell lefedni.) Ekkor kivesszük a sütőből és beborítjuk a szeletelt mozzarellával. Visszatesszük még pár percre, míg szépen megpirul. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

  • Energia: 1669 kcal
  • Fehérje: 79,2 g
  • Zsír: 116,4 g
  • Szénhidrát: 86 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)