Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karalábé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. október 08. 14:00
A karalábé
Szalai Ilona dietetikus rovata

Különböző színű változatainak íze megegyezik. Belül mindegyik húsa fehér. Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma.

Fotó: Pixabay.com

Fontos ásványi anyaga a szelén, a réz és a kén. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin. Ezért kiváló immunerősítő. Egy speciális izotiocianát (antioxidáns) vegyületet, a szulforánt nagy mennyiségben tartalmazza, amely erős tumorellenes anyag. A karalábé így a rákmegelőzés, és a kezelés egyik természetes szövetségese, különösen a tüdő-, a szájüregi-, a gyomor-, hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetén lehet hatásos. Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést, így a káros anyagcseretermékek kiürülését. Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület van benne, mint a gumókban. Sok ételt ízesíthetünk vele, de önálló fogás is készíthető belőle.

Sajtos karalábé

Hozzávalók (4 adag):

  • 90 dkg karalábé (kb. 4 db)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db újhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió
  • 15 dkg Edami sajt
  • 2 dl habtejszín
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

A karalábét megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát az újhagymával együtt vékonyra szeleteljük. Egy tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal, és a karalábé karikákat egymásra csúsztatva beletesszük. Rászórjuk a fokhagymát és a hagymát, majd sóval, borssal, valamint szerecsendióval ízesítjük. A tejszínt körbe-körbe ráöntjük, végül megszórjuk a reszelt sajttal, és ha maradt még vaj, azt is a tetejére morzsoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

  • Energia: 504 kcal
  • Fehérje: 14,2 g
  • Zsír: 30,5  g
  • Szénhidrát: 15,8 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)