Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egres

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. augusztus 13. 14:00
Az egres
Szalai Ilona dietetikus rovata

A magyar nyelvben több nevét – köszméte, pöszméte, piszke – is használjuk a gyümölcsnek. Fajtától és az érettség fokától függően zöld vagy pirosas színű.

Fotó: Pixabay.com

Az éretlen, savanykás szemek megkövetelik a hőkezelést így ezeket leginkább mártásokhoz, töltelékekhez, köretekhez használjuk. Az érett, édes szemek nyersen is finomak. Az egres A-, C- és D-vitaminban gazdag, de tartalmaz niacint, káliumot, kalciumot, foszfort is.  Kedvező hatással van a szívre, erekre, májra és a vesére is. Pektintartalma segíti az egészséges bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet is.

 

Egrespite

Hozzávalók

A tésztához:

  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl 20%-os tejföl
  • 18 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 50 dkg egres
  • 2 db alma
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 evőkanál cukor
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés

A lisztet, cukrot, sütőport összekavarjuk, azután beledolgozzuk a tojást, majd a tejfölt, végül a darabokra vágott margarint is. (A tészta 2 adag pitéhez elég, úgyhogy felezzük a tésztát, és az egyik felét a mélyhűtőbe rakjuk (egy hónapig is eláll). A másik adag tésztát kilisztezett edényben a hűtőben pihentetjük, minimum egy órát, de akár egész éjszakára is betehetjük. Az egrest leturmixoljuk, a megmosott, meghámozott almákat ráreszeljük, egy fél citrom levével és cukorral felforraljuk. 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve, fahéjjal és cukorral ízlés szerint elkeverjük. Fontos kóstolni, mert az egres fanyarsága miatt sok cukor kell bele!! A pitetésztából lecsippentünk egy keveset, és félretesszük a végére a csíkozáshoz. Kivajazott, kilisztezett tortaformába lapogatjuk a tésztát, majd elősütjük, amíg egy kis színt nem kap. Elegyengetjük benne a masszánkat, majd a tetejét a tésztacsíkokkal díszítjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a tésztacsíkok szép aranybarna színt kapnak. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  • Energia: 4998 kcal
  • Fehérje: 65,9 g
  • Zsír: 221,9 g
  • Szénhidrát: 704,8 g

Egészségünkre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)