Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az olívabogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. szeptember 24. 14:00
Az olívabogyó
Szalai Ilona dietetikus rovata

Statisztikai adatok szerint a mediterrán országok lakói a legegészségesebbek a világon. Ehhez hozzájárul, hogy szinte minden étkezéskor fogyasztanak olajbogyót, vagy  olívaolajjal készült ételeket.

Fotó: Pixabay.com

A bogyók alakja, mérete a fajtára jellemző, de színük leginkább arról árulkodik, hogy milyen éretten szedték őket. Így a legkorábban betakarított halványzöldtől, az  élénkzöldön és a sötétlilán át, a teljesen érett feketéig tart az olívák színskálája. Az olívabogyó gazdag zsírokban. Ezek 1/3 részben a szervezet számára fontos esszenciális (többszörösen telítetlen) zsírsavakat tartalmaznak. A linolsav, linolénsav és arachidonsav gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert. Természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin pedig erősítik az immunrendszert, felveszik a harcot a szabadgyökökkel, így megakadályozzák a rák kialakulását, a korai öregedést és más krónikus állapotok kialakulását. Ezenkívül a D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba, az A-vitamin a szem megfelelő működésére és a bőr egészségére is pozitív hatással van.

Az olívabogyóban lévő fitovegyületek és a héjában található maslin sav bizonyítottan képes beindítani a sejthalált a tumor sejtekben. Az olajbogyót nyersen és főzve is használhatjuk ételeinkhez. Köretekhez, salátákhoz, de salátaöntetekhez is kiváló.

Olívás-gombás karfiolsaláta

Hozzávalók (4 adag):

  • 20 dkg gomba
  • 1 db citromból nyert citromlé
  • 50 dkg karfiol
  • 4 db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 10 dkg magozott olajbogyó

Az öntethez:

  • 4,5 teáskanál olívaolaj
  • 3 kávéskanál balzsamecet
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • fehér bors 

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük és gőzben puhára pároljuk. (Egy lábasba kevés, 2-3 dl, sós vizet teszünk és lefedve ebben pároljuk puhára.) A paradicsomot felszeleteljük, a gombát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. Fél liter vizet forralunk, beleöntjük egy citromnak a levét és a gombaszeleteket leforrázzuk vele. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Egy tálban összekeverjük a paradicsomot, az apróra vágott petrezselymet, az olívabogyót, a karfiolt és a gombát. Az öntethez az olívaolajat, az ecetet, fél citrom levét elkeverjük. Sóval és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Ezt öntjük a zöldségekre. Hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.

  • Energia: 472 kcal
  • Fehérje: 15,8g
  • Zsír: 31,4 g
  • Szénhidrát: 45,4 

Egészségünkre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)