Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A nektarin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. augusztus 06. 14:36
A nektarin
Szalai Ilona dietetikus rovata

A nektarin, vagy kopaszbarack, az őszibarack különleges változata. Íze csaknem teljesen megegyezik az őszibarack édes zamatával, húsa viszont keményebb és kevésbé lédús.

Fotó: Pixabay.com

A nektarinban kiemelkedően magas a C- és B-vitamin mennyisége. A C-vitamin serkenti az immunrendszert, így segít a fertőzések legyőzésében. Magas niacin-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet. Vérnyomáscsökkentő és gyulladás csökkentő hatása is bizonyított. Ez a finom gyümölcs kiváló antioxidáns hatással bír. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatású székrekedés esetén. Leggyakrabban frissen fogyasztjuk, de lekvár, befőtt és sütemény is készíthető belőle.

Karaj nektarinnal

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés karaj
  • 5 db nektarin
  • só, bors ízlés szerint
  • 20 dkg sajt

Elkészítés:

A karajszeleteket kiklopfoljuk és sóval, borssal ízesítve kisütjük. A már megsült karajszeleteket egy hőálló tálba tesszük. Ráhelyezzük a barackszeletek és a tetejére reszelt sajtot szórunk. Kb. 15 percig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

  • Energia: 2614 kcal
  • Fehérje: 267 g
  • Zsír: 141,5 g
  • Szénhidrát: 61,1 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)