Kiderült: az első rozék ősszel érkeznek, és érdemes belőlük mindig a legfrissebbet megvásárolni.
– Nem ajánlott évekig tárolni a rozékat úgy, mint például az érlelt vörösborokat. A legfontosabb, hogy mindig a frisseket keressük. A szőlő minőségének kiválónak kell lennie, csak így lehet finom a rozé is később – ismertette az üzletvezető, majd hozzátette: a könnyed, pinot noir rozék fröccsként és hosszúlépésként is nagyon jól funkcionálnak.
– Mindezeken túl több olyan tétel van, amelyet érdemes magában is fogyasztani, ilyenek például a Sauska vagy Pannonhalmi Apátság rozéi, amelyek kifejezetten krémes, gyümölcsös tételek – tette hozzá.
– A rozét könnyű ételekhez, szárnyasokhoz ajánlom. Ha borsor van a vacsorához, az elejére tegyük – mondta Balogh Ágnes. Azt is kiemelte, hogy a fehérborok is jó frissítői lehetnek egy-egy grillpartinak, melyeken az olaszrizlinget hosszúlépésként és fröccsként is fogyaszthatjuk.
Utóbbiból 1500 forintért vagy akár 7-8000 ezer forintos áron is vásárolhatunk, általában a hordós érlelésű, rétegzettebb, tartalmasabb tételek kerülnek többe.
– Ezeknél a fajtáknál hűvösebb évjáratokban lime-os, zöldalmás jegyek érezhetők ki, melegebb éváratokban sárgabarackos és trópusi gyümölcsös jegyek jönnek elő kóstoláskor – részletezte Balog Ágnes. Hozzátette: 7–13 fokos hőmérsékleten érdemes fogyasztani a nyári borokat.
Mint megtudtuk, a borok és a rozék mellett egyre népszerűbbek a gyöngyözőborok és a habzóborok, amelyek Balog Ágnes szerint kicsit elegánsabb eseményeken is megállják a helyüket, ételek szempontjából pedig a puhatestűek mellé illenek.
– Közöttük a hozzáadott szén-dioxid mennyisége a különbség, és ami közös bennük, hogy minden habzó- és gyöngyözőbor kiváló üdvözlőital, amelyet egy-egy nyári délutánon is felbonthatunk. A bornál élénkebb, a fröccsnél elegánsabb ital, amelynek a népszerűsége egyre nő – emelte ki az üzletvezető.