Egészségünk érdekében sose kapkodjuk el a vásárlást
Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő
A húsvéti sonka mint megnevezés a nyers sonkáknál, a hőkezelt sonkáknál és a parasztsonkáknál használható. A termékek neve a címkén olvasható: a nyers sonkák esetében a nyers sonka, a hőkezelt sonkáknál a főtt sonka vagy sült sonka megnevezéssel találkozhatnak a fogyasztók.
Figyelembe érdemes venni azt is, hogy hagyományos pácolással, vagy pedig gyorspácolással készült-e a termék, továbbá azt is, hogy a jelölésen a füstölt, avagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A Nébih szerint a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményt keresőknek nem javasolt sem a gyorspácolt, sem a füstölt ízű jelzővel ellátott termékek választása.
Emellett a lejárati időt is érdemes ellenőrizni. Rossz jel, ha a sonka túl kemény, beszáradt, vagy ha nyomás nélkül levet enged.
A tojás is legyen tiszta, friss és ép, a dobozon minden esetben ellenőrizni szükséges a minőségmegőrzési idő lejáratát.
Nem árt tudni, hogy a tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0 – biotartás, 1 – szabad tartás, 2 – mélyalmos, 3 – ketreces technológia), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetnek tájékoztatást az érdeklődők.
Tovább információk a Nébih Ételt csak okosan kampányának weboldalán (a www.eteltcsakokosan.hu) olvashatók.