Idén sem marad el a húsvét, még ha jó eséllyel mindannyian szűkebb körben tartjuk majd meg, mint az előző években. A közeledő ünnep apropóján helyi henteseket és a húsipar dolgozókat kérdeztünk arról, hogyan érdemes sonkát választanunk.
Balogh Szilárd, a Máriafalvai húsbolt tulajdonosa elmondta: szerinte a jó sonka hagyományos eljárással, sóval készül, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz. Az árakra kitérve kiemelte, náluk sem emelkedett jelentősen a sonkák ára tavalyhoz képest.
A Gyulai Böllérbolt tulajdonosa, Kovács József elárulta: náluk 2500–2900 forint között van a darabolt kötözött sonka kilója. Hozzáfűzte: az éves sonkaforgalom jelentős részét ezekben a napokban bonyolítják le.
Veres András kifejtette, tapasztalatai szerint a legtöbben inkább kiskereskedőtől vásárolnak, és egyre tudatosabban.
– A vevők már nem a vizes, pácolt sonkákat keresik, a hagyományos termékeket részesítik előnyben. Én úgy látom, inkább kevesebbet vesznek, és a hagyományos füstöléssel készült, nem gyorspácolt termékeket keresik – mondta. Hozzátette: nem sokat változtak az árak, még talán lejjebb is vannak néhány száz forinttal, mint tavaly.
Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke kérdésünkre azt emelte ki, hogy a jó sonka mindenképpen tiszta sertéshúsból, lehetőleg combból készül.
– Nem szükséges hozzá más, csak sertéshús és só, az ízfokozó, az állományjavító és a víz nem kellenek a jó sonkához – fejtette ki, hozzátéve, hogy a comb akkor a legfinomabb, ha egy kicsit zsíros a hús. Azt is megjegyezte, hogy házi sonka esetében két kiló húsból úgy 1 kiló 30 dekás darab lesz.
– A sonkák főzésekor használhatunk fűszereket is, arra érdemes figyelnünk, hogy a húst a főzőlében hagyjuk kihűlni, így több levet megtart, és szaftosabb lesz – fűzte hozzá a szakember.
Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere kérdésünkre elárulta: a gyulai cég is gyárt nem gyorspácolt parasztsonkákat is, és darabolt comb is akad a kínálatukban.
– Hagyományos füstöléssel és érleléssel készülnek ezek a termékeink – mondta. Hozzáfűzte: akik a hasonló árú termékeket nem engedhetik meg magukat, általában az olcsóbban előállított, gyorsérlelésű fajtákat választják.
A szakember szerint a jó sonka szép metszéslappal rendelkezik, a levében főtt tojás pedig finomabb, mint a sós vízben készült.