a nyuszi, a tojások és a gyulai vár
Illusztráció: Gyulai Hírlap
A várudvaron szombaton és vasárnap 15 órától solymászbemutató várta az érdeklődőket. Ám ezúttal ölyvek mutatták meg, hogy egy-két jutalomfalatka és füttyszó hatására milyen engedelmesen szállnak gazdájuk karjára. A szófogadó ölyvekkel való játékot a látogatók is kipróbálhatták. Természetesen a gyerekek voltak a leglelkesebbek, ők a móka közben meg is interjúvolták a madarak gazdáját.
Czene Ferenc lapunknak elárulta, hogy ilyenkor csirkehússal eteti madarait, közülük – ragadozók lévén – mindig a tojó a nagyabb termetű. Azok akár már a mezei nyulat is megfogják, minden ilyen alkalommal csörgőt teszünk a lábukra annak érdekében, hogy tudjuk, éppen merre járnak – tette hozzá Czene Ferenc.
A várba látogatók jelmezes tárlatvezetésen vettek részt. Most azonban jelmez nem csak a dolgozóknak járt, a vár múzeumpedagógiai termében minden gyermek és felnőtt középkori ruhát ölthetett magára.
A lovagteremben kiegészítő programként lekvárt, biomézet és a gyulai hentesek sonka- és kolbászkülönlegességeit kóstolhatták meg a látogatók. Újhelyiné Bak Zsuzsanna, a népszerű biomézek termelője egy sonkás húsvéti receptet is megosztott a Gyulai Hírlap olvasóival.
– Nagyon finom a malac sonkája beirdalva, fűszerezve, főként akkor, ha a sütés vége fel megkenjünk mézzel. Kifejezetten ízletes és különleges lesz tőle a hús, csak arra kell figyelni, hogy nem szabad túl korán használni a mézet, mert akkor megég. Húsvétra kiváló finomság! Jó étvágyat! – tette hozzá Újhelyiné Bak Zsuzsanna.