Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három új bemutatóval készül a 60. évadra a Gyulai Várszínház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2023. június 01. 14:31
Három új bemutatóval készül a 60. évadra a Gyulai Várszínház
Június 22. és augusztus 16. között rendezik meg a nyári programokat

görgényi ernő és elek tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Három új bemutatóval készül a június 22. és augusztus 16. között megrendezésre kerülő 60. évadra a Gyulai Várszínház. A részletekről Elek Tibor, a teátrum igazgatója és Görgényi Ernő polgármester számoltak be június 1-jén.

Elek Tibor kiemelte: az elmúlt hatvan évet a hagyományteremtés, a hagyományok éltetése és a folytonos innováció, megújulás jellemezte, és ugyanez lesz érvényes a hatvanadik évadra is.

Az idei évad a Színházi Olimpia előadásaival indul június 22-én. A Kolozsvári Állami Színház, a SntDrama Ljubljana és a Konstancai Állami Színház közösen állítják színpadra a Prométheusz’22 című darabot, a Barcelona Flamenco Ballet a Luxuria című darabbal érkezik, június 27-én pedig Jules Verne Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című regényét adaptálja színpadra Pinu Di Buduo és a Teatro Potlach, akik az elmúlt években kétszer is jártak már a Gyulán.

A megújulás jegyében hozták létre a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját, amely július 13-án veszi kezdetét. Elek Tibor úgy fogalmazott, az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a Shakespeare Fesztivál méltó folytatásának feltételi már nincsenek meg, ezért döntöttek a változás mellett. Shakespeare műveit ugyan nem engedik el, de mellett olyan szerzők műveit mutatják be mint Csehov, Moliere, Ibsen, Gogol vagy Dosztojevszkij.

Csehov Három nővér című darabját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata állítja színpadra, a Sirályt pedig a Feledi Projekt értelmezi újra egy táncszínházi előadás formájában. Bemutatják A Karamazov testvéreket, a III. Richárdot, valamint az És Rómeó és Júlia című kétszereplős darabot, amelynek főszereplői Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter lesznek.

Az igazgató kifejtette: július 31-én indul az Erdélyi Hét, amelyet idén már hatodik alkalommal rendzenek meg. A Figura Stúdió Egressy Zoltán sikerdarabjával, a Portugállal érkezik a fürdővárosba, a Yorrick Stúdió Lélekfitnesz címmel adja elő Lackfi János megzenésített verseit, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a világhírű Száll a kakukk fészkére című regény adaptációját mutatja be. A nagyváradi Szigligeti Színház Csinibabáját a tószínpadon nézhetik meg az érdeklődők, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház darabját, a Caravaggio című előadást pedig a várszínpadon.

Elek Tibor hozzátette: a programsorozat szerves részévé vált már, hogy egy-egy nemzeti klasszikus életművét középpontba állítják. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda és Tamási Áron után idén Molnár Ferenc életműve következik, augusztus 8–16. között négy előadással – Egy, kettő, három-Az ibolya, Játék a kastélyban, Az üvegcipő, Az ördög – tisztelegnek az író előtt.

Idén három saját bemutatóval készül a Gyulai Várszínház a nyári évadra – mondta a teátrum vezetője. A Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Egy, kettő, három – Az ibolya című előadást, amelyben két közismert Molnár Ferenc-egyfelvonásost láthat a közönség. A rendező Rátóti Zoltán, a főbb szerepekben Schnell Ádámot, Bodrogi Gyulát és Kristán Attilát láthatják a nézők.

A saját fejlesztésű GarázsMacbeth John Christopher-Wood regényét dolgozza fel, Árkosi Árpád rendezésében. A történet szerint egy kisvárosi házaspárnak elege lesz a tévézésből, ezért elhatározzák, hogy lakótelepi garázsukban adják elő ketten a Macbethet, miután lerövidítik és átírják a szerintük túlírt szöveget. A darab női főszerepét a gyulai Kovács Vanda alakítja, társa Sipos Imre lesz.

A harmadik bemutatót az Aradi Kamaraszínházzal és az Esztergomi Várszínházzal közösen hozta létre a gyulai teátrum. A Pengetangó című musical-drámát Tapasztó Ernő rendezi, Cári Tibor írja hozzá a zenét, a történet pedig egy európai fiúról és argentin lányról szól, akiket már csak a tangó és a szerelem éltet.

Elek Tibor aláhúzta: továbbra is céljuk, hogy történelmi darabokat mutassanak be a színházban, illetve az is, hogy kortárs magyar szerzők műveit is színre vigyék.

Mint mondta, Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Vár Jazz és Blues Fesztivált kibővítik, ezáltal létrehozzák a háromnapos Free Zenei Fesztivált, a népzenéhez és jazz szólamokhoz a klasszikus zenék is csatlakoznak. Július 7-én a népzenéé lesz az első nap, fellép az Élővíz zenekar, az Anima Sound System, a Pénzügyőr Zenekar és a Parno Graszt is. Július 8-án érkezik a JazzElek, a Mr. Moodburn és a godfater is, a harmadik napon pedig a Pro Musica Fúvósötös, az Alföld Quartet, majd egy operagálával zárul a zenés blokk.

Kifejtette: az a céljuk, hogy zenét kivigyék a vár falai közül a város frekventált utcáira és tereire, ezért mindhárom napon lesznek koncertek városszerte.

A zenés darabok idén is hangsúlyosak lesznek – Loveshake, Bál a Savoyban, 497 –, ahogy nem feledkeztek meg a gyermekekről, és a fiatal felnőtt korosztályról sem, őket, többek között, A Pál utcai fiúkkal és Az aranyemberrel célozzák meg.

2003-ban rendezték meg először az Irodalmi Humorfesztivált, amelynek célja, hogy különböző esztétikai ízlésirányok és irodalmi csoportosulások hazai és határon túli képviselői olvashassák fel műveiket. Idén Darvasi László, Dragomán György, Farkas Wellmann Éva, Gál János, Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba, Hartay Csaba, Lackfi János, Lakatos Mihály, Pataki Tamás, Székely Csaba és Vöröskéry Dóra lépnek fel.

Az igazgató hangsúlyozta: a részletes program megtekinthető a gyulaivarszinhaz.hu oldalon, ahol a mai nappal a jegyértékesítés is elindult.

Görgényi Ernő elmondta, finanszírozási szempontból komoly kihívás a 60. évad megszervezése, hiszen az állami költségvetést is jellemzik olyan pénzügyi problémák, amelyek megoldása érdekében csökkenteni kellett az állami kiadásokat, így a kultúra területét is, ezért várhatóan kevesebb támogatásra számíthat a Gyulai Várszínház, valamint a finanszírozás realizálása is később történhet meg.

Gyula Város Önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy 60 millió forint kölcsönt biztosít a teátrumnak, az önkormányzati támogatáson felül, hogy gond nélkül megszervezhessék az idei évadot – fogalmazott a városvezető.

Aláhúzta: a 60. évad is rámutat arra, hogy milyen jelentős a Gyulai Várszínház a város életében, amely nem csupán egy bemutatóhely, de egy szellemi alkotóműhely is, valamint kiemelt szerepe van a kulturális turizmusban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)