Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Anno Gyula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. december 14. 13:03
Anno Gyula
Bemutatták az MNL Békés Megyei Levéltárának új kötetét

liska andrássáfár gyulaerdész ádámhéjja julianna erika és balogh dorottya

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Helytörténeti jelentőségű, Gyula városához kötődő írások jelentek meg a Gyulai füzetek 21. részeként megjelent Anno Gyula – Mozaikok, történetek városunk múltjából című könyvben, amelyet december 13-án mutattak be az Almásy-kastély kápolnájában.

Az eseményen Liska András régész beszélgetett a kötet szerkesztőivel, Erdész Ádámmal, az MNL Békés Megyei Levéltárának nyugalmazott igazgatójával és Héjja Julianna Erika főlevéltárossal, valamint a szerzőkkel, Sáfár Gyula levéltár-igazgatóval és Balogh  Dorottya igazgatóhelyettessel, főlevéltárossal.

Héjja Julianna Erika elmondta, a könyvben olvasható írások, összesen 143, 2010 és 2012 között jelentek meg a Gyulai Hírlapban. A kötetben tíz tematika szerint szerkesztették a cikkeket, így külön fejezetben olvashatunk a várostörténetről, az elszármazott gyulaiakról vagy éppen a szabadidős tevékenységekről.

Az írások a középkortól a 20. századig dolgoznak fel különböző témákat, de többségében a 19. századról, a dualizmus koráról szólnak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A rovat ötletével Mocsár-Pörjés József, a Gyulai Hírlap főszerkesztője kereste meg a levéltárat – tudtuk meg Erdész Ádámtól. A rövid, 3000 karakteres cikkek, kiegészítve egy képpel, heti rendszerességgel jelentek meg, a készítésük pedig izgalmas munka volt, hiszen a levéltárosok hosszabb írásokhoz vannak szokva, és rendező elv sem volt, mindenki olyan témában írhatott, amely éppen érdekelte.

Felidézte, ebben az időszakban kezdtek el nyitni a levéltárak az emberek felé, akik nem igazán ismerték ezeket az intézményeket, ez a rovat is ennek a folyamatnak a része volt.

Balogh Dorottya úgy fogalmazott, ha eléjük került egy érdekes forrás, akkor feldolgozták azt, de az is előfordult, hogy a képanyag volt meg először, és ehhez keresték meg a kapcsolódó történetet.

Sáfár Gyula hozzátette, a Békés című hetilapot gyakran alkalmazták forrásként, akkor még mikrofilmen „lapozgatták” a számokat, ma pedig már elérhető az interneten is, ez pedig nagy segítség lett volna akkoriban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A beszélgetés során számos történetet felelevenítettek a kötetből, például az Implom József általános iskola udvarán található gúla alakú emlékműét, amelyről sokan nem tudják, hogy miért emelték anno. Balogh Dorottya elmondta, eredetileg Erdély visszafoglalásának emlékére építették, de ahogy telt az idő, és változtak a rendszerek, különböző jelentéseket tulajdonítottak neki, így volt, hogy vörös csillagot raktak a tetejére.

Az is előfordult, hogy egy cikkhez a megjelenés után kaptak plusz információt, így volt ez az Implom-iskolában található emlékművel is, ugyanis az írás megjelenése után kereste meg őket egy idős férfi, hogy ő anno részt vett az építkezésben.

A bemutató végén a kötet tematikáit vették sorra a szerkesztők és szerzők. A Helyben járásban az utcákról, terekről és egyéb helyrajzi érdekességekről olvashatunk, az Idegenben a Gyuláról elszármazott emberek történeteit mutatja be, a Városunk krónikájában pedig a fürdőváros történelmének egy-egy pillanatáról írtak a szerzők.

A Modernizáció útján az ipar fejlődését veszi górcső alá, a Hölgyeim…, …és Uraim!, a következő két fejezet, a közismert emberek életébe enged bepillantást. A Segítség a bajban a szociális és egészségügyi ellátást mutatja be, A fehér asztali örömei a gasztronómiáról szól, a Szabadidő, kikapcsolódás című fejezetben pedig a körökről és egyletekről, valamint sportról írnak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)