Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erkel-relikviák kerülnek Gyuláról a Magyar Zene Házába

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. november 18. 17:00
Erkel-relikviák kerülnek Gyuláról a Magyar Zene Házába
Erkel Ferenc személyes tárgyai közül kölcsönöz néhányat a gyulai múzeum

Középen Erkel Ferenc ezüstserlege

Fotó: Erkel Ferenc NKft. 

Erkel Ferenc személyes tárgyai közül kölcsönöz néhányat a gyulai múzeum a fővárosi Magyar Zene Házának – tudatta közleményében a gyűjteményért felelős Erkel Ferenc NKft.

Mint írták, a nemzeti himnusz Gyulán született zeneszerzőjének nevét viselő közgyűjtemény több olyan relikviát is birtokol, amely egykor Erkel Ferenc tulajdonában volt.

Az Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményéből részben olyan ereklyék kerülnek a Magyar Zene Házába, amelyekkel eddig nem találkozhatott a nagyközönség. A két intézmény közötti, egy évre szóló megállapodás szerint a kölcsönzött műtárgyak között van a Bánk bán-kézirat néhány oldala és Erkel személyes levelezéséből néhány darab. A fővárosban állítják ki a jelenleg az Erkel Ferenc Emlékházban látható ezüstserleget is, melyet 1868-ban Debrecenben kapott a zeneszerző, amikor az „összes hazai dalegyletek örökös főkarmesterévé” választották.

A közleményben felidézték: a kilencezer négyzetméteren, a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében elterülő Magyar Zene Házát a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte. A modern épület klasszikus kiállítótér, oktatási platform és előadótér lesz egyben.

Bár az intézményben az interaktív elemek lesznek túlsúlyban, Erkel Ferenc egy külön, klasszikus „szentélyt” kap, ide kerülnek ideiglenesen az értékes műtárgyak a gyulai közgyűjteménytől.

Fotó: Erkel Ferenc NKft. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)