Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai Implom iskolások tesztelték az újonnan kifejlesztett magyar halpogácsát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. június 05. 15:24 • Frissítve: 2013. június 05. 17:07
A gyulai Implom iskolások tesztelték az újonnan kifejlesztett magyar halpogácsát
Prohászka Béla: hogy a közétkeztetés átlátható legyen, még több termék bevezetése szükséges
A gyerekek zöme jóízűen falatozott. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Hamarosan biharugrai halból készített termékek válthatják a menzai halételeket a közétkeztetésben. A Békés Megyei Önkormányzat egyedülálló projekt kidolgozására vállalkozott, mely az új Európai Uniós ciklusban valósulhat meg – derült ki ma délelőtt Farkas Zoltán, a megyegyűlés elnökének a sajtótájékoztatóján, melyet a GYAKI Implom József Általános Iskolában tartott meg.

A tájékoztatót az iskola tanulóinak nyilvános kóstoltatása előzte meg. A gyermekek különböző ízesítésű halpogácsákat fogyaszthattak el a tízórai szünetben. Május 9-én tesztelték első ízben a biharugrai halakból készült termékeket 100 gyerek részvételével. A gyerekek akkor nem tudták, hogy mit esznek majd az étkezés végén egy kérdőívet töltöttek ki. A teszt során a gyerekek 88%-a felismerte, hogy halból készült a pogácsa, 78%-nak ízlett, 77% szeretne ebédre ilyen ételeket kapni és 66% mondta, hogy ha lehetne kapni a boltban, akkor kérné a családot, hogy vásároljanak belőle.

Farkas Zoltán tájékoztatójában arra is kitért, hogy az egészséges, könnyen elérhető, ámde szálkás magyar hal hosszú ideje nem keresett a fogyasztók körében és ez az oka az uniós viszonylatban is alacsony, évi 5kg/fő hazai halfogyasztásnak.

Felismerve az étkezési szokások megváltozását, a biharugrai halastórendszerre alapozva lassan két éve próbálja az önkormányzat formába önteni azt az elképzelését, hogyan lehet a magyar szálkás halból szálkamentes, fogyasztásra kész terméket készíteni.

Az elképzelésből először tanulmány, majd kísérleti termékek sora született, melyeket a Gallicoop Zrt. egyébként pulykatermékek gyártására szakosodott gépjárműsorain öntöttek formába. A különböző ízű halpogácsák, magyar hal rudacskák, sőt hal virslik könnyen beilleszthetők a gyermekek óvodai és iskolai étkezésébe. Annál is inkább, mert az EMMI rendelettervezetében 10 naponta kötelező lesz halat adni a közétkeztetésben a benne lévő omega-3 és omega-6 zsírsavak szívre, vérkeringésre és az agyra gyakorolt jótékony hatása miatt. Mindezek alapján csak a közétkeztetésbe mintegy 3000 tonna hal kerülhet be, melynek egyharmada akár Biharugráról is származhat.

Farkas Zoltán elmondta, a Békés Megyei Önkormányzat kidolgozott projektötlete alapján - európai uniós támogatás esetén - újra teljes kapacitással működhetne Magyarország egyik legnagyobb halastó rendszere, mely növelhetné a hátrányos helyzetű térség foglalkoztatását. A megtermelt hal feldolgozása pedig hosszú évtizedek után ismét erősítheti a feldolgozóipart Békés megyében. A projekt emellett összecseng a kormány gazdaságélénkítő elképzeléseivel is. Amennyiben a gyerekek megszeretik az új, magyar halból készült termékeket, akkor akár az üzletek hűtőpultjából is vásárolhatunk például biharugrai hal fasírtot.

A negyedik osztályos kislányok, Boglárka, Viven, Hédi és Fanni szívesen eszegették a pulyka nugetshez hasonló alakú falatokat. Csupán egyikük nyilatkozta, hogy nem ízlik neki, de ő tulajdonképpen – saját bevallása szerint – semmit sem szeret enni. A másik három lány a Gyulai Hírlapnak elmondta, ők rendszeresen esznek halételeket és nem csak mirelit halrudacskák, de szálkás magyar hal is kerül otthon az asztalra.

Kertes Gabriella tagintézmény-vezető hangsúlyozta, hogy a mintegy 80 éves intézmény kiemelten szem előtt tartja az egészséges életmód igényének a kialakítását. Éppen azért, mert a fejlődő szervezeteknek megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kell kapnia, az iskolavezetés minden, az ügyet szolgáló kezdeményezés mellé állnak.

Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. vezérigazgatója szintén régóta zászlóvivője az egészséges termékek elkészítésének. Huszonhárom évvel ezelőtt kezdte a zrt. a pulykafeldolgozást, de minden feltétel adott ahhoz is, hogy bármikor haltermékek gyártásba kezdjen és a Mintamenza programon kívül a boltok polcain is fellelhetők legyenek a halpogácsái.

A Mintamenza program vezetője, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója Prohászka Béla célja, hogy a gyermekek tányérjába ne kerülhessen idegen, ellenőrizetlen hal. Az egészségesség mellett fontos, hogy a termékek és az étkező helyiség és az étkészlet esztétikailag megfeleljen. Ahhoz, hogy a közétkeztetés átlátható legyen, még több termék bevezetése szükséges – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. június 05. 15:24
Prohászka Béla: hogy a közétkeztetés átlátható legyen, még több termék bevezetése szükséges
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)