Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos Román Gasztronómiai Fesztivált rendeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2012. szeptember 22. 15:56
Országos Román Gasztronómiai Fesztivált rendeztek Gyulán
A rendezvényt idén egy napon tartották meg a román kulturális nappal
Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő

Nyolcadik alkalommal rendezte meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központja. A rendezvényt kezdetben Kétegyházán tartották meg, majd a helyszín átkerült Gyulára. A programnak második éve ad otthont a román kulturális központ udvara, ahol többek között a bihari módra, kukoricadarával készült töltött káposztát, a tárkonyos babgulyást, az erdélyi lucskos káposztát, a húsgombóccal készült csorbát, a mititeit és a román palacsintát is megkóstolhatták az érdeklődők.

Az idei fesztiválra összesen 30 csapat jött el, amelyből 26 vesz részt a gasztronómiai versenyen. A programra Hajdú-Bihar megyéből – Pocsaj községből és Mezőpeterdről – is érkeztek, ezenkívül kétegyházi, gyulai, battonyai, medgyesegyházi, meggyesbodzási, mezőkovácsházi, eleki, sarkadi, sarkadkeresztúri, lőkösházi valamint Temes és Arad megyei csapatok mérték össze a főzési tudományukat. A rendezvényen a Moldovai Köztársaság is képviseltette magát.

A központ igazgatója, Gurzó László lapunk kérdésére elmondta, a rendezvény célja, hogy a fiatalabb korosztály számára bemutassa az ősök ételeit. A fesztivállal a hagyományokat szeretnék továbbvinni, hiszen sok olyan tradicionális étel van, amelyet a fiatalok már nem tudnak elkészíteni. Az ételeket minden évben szakmai zsűri értékeli, melynek most Brindás János mesterszakács volt az elnöke – tudtuk meg az igazgatótól.

A gasztronómiai fesztivált idén egy napon tartották meg a román kulturális nappal, melyet immár 18. éve rendeznek meg. A kulturális központ színháztermében lebonyolított programon összesen 14 tánccsoport vett részt, melyek a három határ menti megyéből és Romániából érkeztek – mondta el a Gyulai Hírlapnak Juhász Tibor, az MROÖ hivatalának a vezetője.

 

A gasztronómiai verseny eredményét hamarosan a Gyulai Hírlap Online-on olvashatják.

  

 

A gasztronómiai versenyen 26 csapat vett részt. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)