Balogh Lászlót a Kézműves Kft. tulajdonosát, a Kézműves és a Százéves Cukrászda üzemeltetőjét aligha kell bemutatni, hiszen ki ne ismerné őt Gyulán? Nyár van, nagyüzem a cukrászdában, tömeg bent, és tömeg a teraszon is. Megy a bolt, mondhatjuk, de mindig így volt? Hogyan is indult a cukrászmester – mestercukrász pályája, milyen út vezetett idáig? Erről beszélgettünk.
„Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem ha nincsenek céljaid” (Benjamin Elijah Mays)
• A mostani állapotokat, és eredményeket látva, úgy tűnik, nagyon egyértelmű lehetett annak idején a célmeghatározás. minőségi cukrászat, cukrászda kialakítása. Jól látom?
• Balogh László: Így van. Nem tudom, mit mutat a statisztika, többségben vagyunk-e azok, akik választott és tanult szakmájukban dolgoznak vagy sem, de az biztos, hogy én mindig is a cukrász szakmát gyakoroltam. A szakmai ranglétrát a legalsó foktól bejártam, és összességében elmondhatom, hogy sok sikerélményben volt részem. A vállalkozási céljaim viszonylag korán és egyértelműen fogalmazódtak meg. A cukrászat – cukrászda irány nem is lehetett kérdés. 1983-ban Pilisszentivánon nyitottam cukrászdát, amelyet 1988-ig tudtam működtetni, mert ekkor kihasználva egy kínálkozó lehetőséget, Németországba, Baden Würtenbergbe költöztem, ahol 1991-ig egy magáncukrászatban dolgoztam - illetve ami legalább ennyire lényeges - tanultam a szakmát. Mivel Németországban egy teljesen új mentalitással találkoztam, elhatároztam, hogy ennek szellemében fogok itthon vállalkozni. 1992-ben a volt Komló Szálló konyhájában indult gyulai vállalkozásom. Az akkori hazai cukrászatot a hagyományos alapanyagok, hagyományos kínálat jellemezte. Újításnak számítottak akkor a Németországban alkalmazott alapanyagok, de különösen az ottani precíz technológia. Igyekezetem ezeket teljes körűen bevezetni és alkalmazni. Az eredmények egyértelműen azt jelezték vissza, hogy jó volt a koncepció. Kialakult egy olyan cukrászati termékválaszték, amely a már említett tradicionális kínálatnál lényegesen bővebb volt. Eleinte a minőség szinten tartása okozott sok problémát, aminek az volt az oka, hogy az alapanyagok minősége változott. Később ezt is sikerült stabilizálni. A Városház utcai Kis Kézműves Cukrászda és a hozzá kapcsolódó cukrászat megépítése így utólag jó, de rendkívül bátor döntés volt. Pénzügyileg sokszor kerültem nagyon nehéz helyzetbe a beruházás időszaka alatt, ám a végeredmény kárpótolt ezekért a nehéz pillanatokért. Aztán említést kell tennem a Százéves cukrászda üzemeltetési megállapodásáról is. Az egyértelmű volt, hogy egy ilyen patinás műemléki cukrászda üzemeltetése nagyon komoly szakmai kihívás, és az is valószínűsíthető volt, hogy itt nem lehet nyereség elvárást megfogalmazni. Egy vállalkozó esetében az említett két szempontból a pénzügyi a fontosabb, én mégis a szívemre, azaz a szakmai kihívásra hallgattam, így elfogadtam az Önkormányzat felkérését.
• Sütemények, fagylalt. Ez az, ami először eszünkbe jut a Kézművesről. Ezen kívül mi tartozik még az alaptevékenységbe?
• B.L.: A sütemény és fagylalt minden cukrászda „alapkínálata”. Mi annyiban vagyunk mások a versenytársakhoz viszonyítva, hogy lényegesen szélesebb kínálatot alakítottunk ki, és ezt a sortimentet nap mint nap tartjuk is. Az említettek mellett alaptevékenységünk szerves része a forgalmunkban egyre jelentősebb hányadot képviselő táblás csokoládék, bonbonok gyártása és forgalmazása. Nagyban csináljuk, mondhatnám, amit alátámaszt, hogy ilyenkor nyáron több, mint 40 dolgozót foglalkoztatunk. A szezont követően valamelyest csökken a létszám, ám a bonbon és csokoládé üzem beindításának köszönhetően ekkor is több, mint 30 fő dolgozik nálunk. Apropó táblás csokoládé, illetve termékfejlesztés! Hadd említsem meg, hogy a napokban kezdtük meg forgalmazni a „Százéves” táblás csokoládét és hamarosan megjelenik majd „Gyula” csokoládénk is. Ezek a csokoládék étcsokoládé burokban, új töltelékekkel kerülnek majd forgalomba. A gyártás alapelve természetesen most is az, hogy alapvetően kézi gyártású termékeket készítünk. A célunk az, hogy a csokoládé piacon mind ismertebbekké váljunk.
• Milyen fejlesztési elképzelések fogalmazódtak meg a közeljövőre vonatkozóan?
• B.L.: Szeretnénk a Kézműves Cukrászda eladó – és vendégterét korszerűsíteni, új bútorok, süteményespultok beszerzését tervezzük. A fagylaltgyártó gépeinket az alagsorba helyezzük át, így felszabadul egy 25-30 m2-es rész, ahol exkluziv vendégteret tervezünk kialakítani. Pályázati pénz felhasználásával tervezzük továbbá egy mandulafeldolgozó gép megvásárlását. A mandula a marcipán alapanyaga. A gép megvásárlásával kettős célunk van. Egyrészt a minőségi marcipán előállítása, másrészt az amerikai importból származó mandula magyar alapanyagra cserélését határoztuk meg feladatnak.
• Milyen az ügyvezető hangulata? Manapság mi az ami örömmel tölti el, és mi az, ami elszomorítja?
• B.L.: Milyen is lehet egy apa hangulata, aki most adta férjhez a lányát? Összességében jó, de még jobb lenne, ha a hosszantartó válság miatti vásárlóerő csökkenés végre mérséklődne, de még inkább a régi kereslet térne vissza. Nagyon jó lenne már végre valamilyen kivezető utat találni ebből a helyzetből, amit az ország vezetőitől várunk. Mi vállalkozók annyit tudunk hozzátenni ehhez, hogy még inkább a minőségre helyezzük a hangsúlyt. Az elmúlt években sok szakmai siker ért, ezek azok, amik örömmel töltenek el. Hadd emeljek ki néhányat ezek közül. A 2008-as Erfurti Kulmináris Olimpián gasztronómiai csapatunkkal bronzérmesek lettünk, ezt a helyezést 2010-ben Luxemburgban a Világbajnokságon is meg tudtuk ismételni. Szintén büszkeséggel tölt el, hogy 2007-ben Ausztriában a Trüffel nemzetközi versenyen a Kézműves bonbonokkal 1-2-3. helyezést értem el. A szakmai sikerek közé tartozik, hogy nemzetközi zsűritag lehetek a Szakács és Cukrász Szövetségben. Innentől kezdve vége versenyzői pályafutásomnak, most már csak értékelek.
• Örökzöld téma az egészséges táplálkozás. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a cukrászati finomságok egészségesek-e , vagy sem. Ön hová sorolná a cukrászati termékeket egy egészségügyi skálán?
• B.L.: Úgy gondolom, hogy ez így rossz megközelítés. Úgy vélem, hogy esetünkben is a mérték a meghatározó. Ha valaki étkezés után desszertként fogyaszt el egy süteményt, csokoládét vagy fagylaltot, az egészséges. Véleményem szerint, - mint ahogy ez valamennyi étel és ital esetében is így van, csak a mértéktelen fogyasztásból adódhatnak problémák. Amit a cukrász tehet, az az egészséget nem károsító kiváló alapanyagok összeválogatása, azaz a minőségi termék előállítása és forgalmazása.
• Egy akkora üzem irányítása, mint a Kézműves, egész embert kíván. Ha emellett marad némi szabadideje, mivel tölti?
• B.L.: Az aktív kikapcsolódás lehetőségét keresem. Hobbym a vadászat és télen a síelés. Mindkét tevékenységre igaz, hogy teljes mértékben leköti az ember figyelmét, így tökéletes kikapcsolást eredményez.
• Beszéltünk már a Kézműves Cukrászdáról és a Százévesről is. Hol találhatók még üzleteik, és ha valakit részletesebben is érdekel a kínálatuk és a helyszíneken kívül hol tájékozódhatnak?
• B.L.: A két cukrászdán kívül nyáron a Várfürdőben is megtalálhatóak vagyunk, valamint csokoládé és bonbon szakboltot üzemeltetünk Budapesten a Veres Pálné utcában, de üzletünk van Nagyszalontán is. Aki termékeinkről többet is meg szeretne tudni, az látogassa meg a www.cadeaubonbon.hu honlapunkat, ahol az információk mellett webshopot is találhat az érdeklődő. A www.cukraszok.hu honlapunkon a bonbonok mellett minden más tevékenységünket és cukrászdánkat, üzlethelyiségeinket is bemutatjuk. Aki írásban vagy telefonon szeretne megkeresni bennünket, az a cadeau21@invitel.hu e-mail címen, illetve a 66/466-533 telefonszámon ér el.