
Az egészséges táplálkozás során gondoskodnunk kell arról, hogy optimális legyen a fehérjebevitelünk. Fehérjeszükségletünk felét növények elfogyasztásával fedezzük. A gomba az egyik legkiválóbb növényi fehérjeforrásunk. Fehérjéinek aminosavösszetétele hasonlatos az állati fehérjékhez. Szénhidrátjaik főleg összetett cukrok (kitin). A gombában legnagyobb mennyiségben (88-92 %) víz van.
Nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot és foszfort, és a gombákban általában magas a D-vitamint tartalom.
A gombák biológiai hatása sokrétű. Ízük, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott többi étel tápanyagainak hasznosulását.
A nehezen emészthető kitin, mint étkezési rost, serkenti a bélműködést.
Tisztításkor csak akkor távolítsuk el a kalap bőrét, ha ez nem kerülhető el, az ásványi anyagok és aromaanyagok nagy része ugyanis itt található.
Magas víztartalma miatt a nyers gomba, de a gombás étel is gyorsan megromlik. Frissen kell felhasználni és nem ajánlatos tárolni! A gombás étel fogyasztása után fellépő rosszullétek nem feltétlenül jelentenek gombamérgezést! A panaszok jelenthetnek "túlterhelést", gyomor- és bélhurutot, az arra érzékenyeknél epegörcsöt és ételallergiát is okozhat.
Svéd gombasaláta
30 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olaj
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 dl fehérbor
1-2 db babérlevél
1 reszelt citrom héja kevés citromlé
1 kis csokor petrezselyem
1 kávéskanál cukor
ízlés szerint: só, bors, csípős paprika
A gombát leszeljük. A hagymát finomra kockázzuk, az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát és a paradicsompürét. A fűszerekkel ízesítjük, és lassú főzés mellett lassan hozzáadjuk a bort. Ha nem elég pikáns, citromlevet adhatunk hozzá. A végén finomra vágott petrezselyemmel összeforraljuk.
Lehet önállóan kenyérrel enni, de különböző sültek vagy kicsi fasírtgombócok mellé tálalni.
Energia: 1260 kcal
Fehérje: 22,2 g
Zsír: 101,4 g
Szénhidrát: 40,2 g
Kb. 400-500Ft-ból készül el ez az adag.
Gombával töltöttt zsemle
4 zsemle
2 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
10 dkg sonka
10 dkg csemegeuborka
20 dkg gomba
só, bors, majoránna, reszelt gyömbér
10 dkg reszelt sajt
A finomra vágott hagymát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott gombát, sonkát, uborkát. Fűszerezzük, és betöltjük a félbevágott (és kicsit kivájt) zsemlékbe. Reszelt sajttal meghintjük, és a sütőben átsütjük.
Energia: 1870 kcal
Fehérje: 79 g
Zsír: 103,3 g
Szénhidrát: 139,5 g
Ez a gyorsan elkészülő étel kb. 500-600 Ft-ba kerül.
Bakonyi gomba
30 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
6 dkg vöröshagyma
4 dkg liszt
3 dl tejföl
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 db zöldpaprika, só
Az apró kockákra vágott szalonnát és vöröshagymát egy kissé megpirítjuk. Megszórjuk paprikával, rátesszük a megmosott, nagyobb kockákra vágott gombát, és megsózzuk. Hozzáadjuk a vékony karikára vágott zöldpaprikát is, majd addig pároljuk, míg a leve el nem párolgott. Ezután a lisztet elkeverjük a tejföllel, ráöntjük a gombára, annyi vízzel, amilyen sűrűre kívánjuk készíteni az ételt. Jól felforraljuk, és vajas galuskával vagy rizzsel tálaljuk.
Energia: 1678 kcal
Fehérje: 43,4 g
Zsír: 134,4 g
Szénhidrát: 60 g
Ez az étel is kevesebb, mint 1000 Ft-ból elkészül.
Jó étvágyat!