Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gomba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. április 30. 13:00
A gomba
A gomba az egyik legkiválóbb növényi fehérjeforrásunk
Képünk illusztráció

Az egészséges táplálkozás során gondoskodnunk kell arról, hogy optimális legyen a fehérjebevitelünk. Fehérjeszükségletünk felét növények elfogyasztásával fedezzük. A gomba az egyik legkiválóbb növényi fehérjeforrásunk. Fehérjéinek aminosavösszetétele hasonlatos az állati fehérjékhez. Szénhidrátjaik főleg összetett cukrok (kitin). A gombában legnagyobb mennyiségben (88-92 %) víz van.

Nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot és foszfort, és a gombákban általában magas a D-vitamint tartalom.

A gombák biológiai hatása sokrétű. Ízük, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott többi étel tápanyagainak hasznosulását.

A nehezen emészthető kitin, mint étkezési rost, serkenti a bélműködést.

Tisztításkor csak akkor távolítsuk el a kalap bőrét, ha ez nem kerülhető el, az ásványi anyagok és aromaanyagok nagy része ugyanis itt található.

Magas víztartalma miatt a nyers gomba, de a gombás étel is gyorsan megromlik. Frissen kell felhasználni és nem ajánlatos tárolni! A gombás étel fogyasztása után fellépő rosszullétek nem feltétlenül jelentenek gombamérgezést! A panaszok jelenthetnek "túlterhelést", gyomor- és bélhurutot, az arra érzékenyeknél epegörcsöt és ételallergiát is okozhat.

 

Svéd gombasaláta

30 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olaj
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 dl fehérbor
1-2 db babérlevél
1 reszelt citrom héja kevés citromlé
1 kis csokor petrezselyem
1 kávéskanál cukor

ízlés szerint: só, bors, csípős paprika

A gombát leszeljük. A hagymát finomra kockázzuk, az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát és a paradicsompürét. A fűszerekkel ízesítjük, és lassú főzés mellett lassan hozzáadjuk a bort. Ha nem elég pikáns, citromlevet adhatunk hozzá. A végén finomra vágott petrezselyemmel összeforraljuk.

Lehet önállóan kenyérrel enni, de különböző sültek vagy kicsi fasírtgombócok mellé tálalni.

Energia:           1260 kcal
Fehérje:           22,2 g
Zsír:             101,4 g
Szénhidrát:        40,2 g

Kb. 400-500Ft-ból készül el ez az adag.

 

Gombával töltöttt zsemle

4 zsemle
2 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
10 dkg sonka
10 dkg csemegeuborka
20 dkg gomba
só, bors, majoránna, reszelt gyömbér
10 dkg reszelt sajt

A finomra vágott hagymát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott gombát, sonkát, uborkát. Fűszerezzük, és betöltjük a félbevágott (és kicsit kivájt) zsemlékbe. Reszelt sajttal meghintjük, és a sütőben átsütjük.

Energia:           1870 kcal
Fehérje:             79 g
Zsír:             103,3 g
Szénhidrát:       139,5 g

Ez a gyorsan elkészülő étel kb. 500-600 Ft-ba kerül.

 

Bakonyi gomba

30 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
6 dkg vöröshagyma
4 dkg liszt
3 dl tejföl
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 db zöldpaprika, só

Az apró kockákra vágott szalonnát és vöröshagymát egy kissé megpirítjuk. Megszórjuk paprikával, rátesszük a megmosott, nagyobb kockákra vágott gombát, és megsózzuk. Hozzáadjuk a vékony karikára vágott zöldpaprikát is, majd addig pároljuk, míg a leve el nem párolgott. Ezután a lisztet elkeverjük a tejföllel, ráöntjük a gombára, annyi vízzel, amilyen sűrűre kívánjuk készíteni az ételt. Jól felforraljuk, és vajas galuskával vagy rizzsel tálaljuk.

Energia:           1678 kcal
Fehérje:           43,4 g
Zsír:             134,4 g
Szénhidrát:          60 g  

Ez az étel is kevesebb, mint 1000 Ft-ból elkészül.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM