Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hat országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. május 10. 18:02
Hat országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság
Az NVB valamennyi, a keddi határidőig benyújtott lista nyilvántartásba vétele ügyében döntött

Hat országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A testület nyilvántartásba vette a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete listáját, a Nova Hvylja Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesülete listáját, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listáját, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége-Az Eleki Románokért Egyesület-Méhkeréki Románok Egyesülete-Szegedi Román Kulturális Egyesület közös listáját, a Szegedi Helyi Szerb Közösség listáját, a KRUG Művészeti Egyesület listáját.

Az NVB visszautasította a Budapesti Román Egyesület listájának, valamint A Magyarországi Cigányközösség Fóruma listájának, továbbá a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete-Központi Szervezet listájának nyilvántartásba vételét, mert a jelölőszervezetek nem gyűjtötték össze az előírt számú ajánlást.

Az NVB ezzel valamennyi, a keddi határidőig benyújtott lista nyilvántartásba vétele ügyében döntött.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi lista állításában kizárólag a 107, jelölőszervezetként jogerősen nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek vehettek részt.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a nemzetiségi választások kiírásakor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele volt az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítson. Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján – ugyanazon szervezetek részvételével – közös listát állíthatott.

Az országos nemzetiségi listákat kedden 16 óráig lehetett bejelenteni, a határidőig bejelentett listákról az NVB-nek négy napon belül kell döntenie.

Az NVB korábban már tizenkilenc országos nemzetiségi listát nyilvántartásba vett.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)