Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - NVI-elnök: a közös eljárásban tartott szavazás országszerte rendben véget ért

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. június 09. 22:18
NVI-elnök: a közös eljárásban tartott szavazás országszerte rendben véget ért
Vasárnap több mint 7 millió 800 ezer választópolgár volt jogosult szavazni

Országszerte rendben véget ért a közös eljárásban tartott voksolás, valamennyi szavazókör bezárt – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a Nemzeti Választási Központban.

Hozzátette: vasárnap több mint 7 millió 800 ezer választópolgár volt jogosult szavazni, végül a választók több mint 57 százaléka élt választójogával. A végleges részvételi adatokra még várnak, de az elmondható, hogy Magyarországon ilyen sokan még soha nem szavaztak sem helyhatósági, sem európai parlamenti (EP-) választáson – emelte ki.

A külképviseleteken a választók 87 százaléka jelent meg, több mint 18 ezer ember szavazott. A levélben szavazó 127 ezer választópolgárból vasárnap 19 óráig 53 ezer választó szavazata érkezett meg az NVI-hez. Nagy Attila jelezte: vasárnap a külképviseletekre további levélcsomagok érkeztek, amelyeket a következő napokban kap meg az NVI.

Elmondta: a szavazatszámláló bizottságok nagyon jó haladnak a szavazatok számlálásával, ezért 20 óra után elérhetővé váltak a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás egyes előzetes eredményei, amelyeket folyamatosan tesznek közzé a választás hivatalos honlapján, és továbbítják azokat a sajtónak.

Az önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeinek közlése folyamatos – tette hozzá –, az EP-választás előzetes eredményeit azonban csak 23 óra után publikálhatják, miután az össze uniós tagállamban lezárult a voksolás. Emlékeztetett: az EP-választás levélszavazatainak számlálása vasárnap este 7 órakor megkezdődött, a külképviseletekről pedig az utolsó urna várhatóan szerdán érkezik meg, így az EP-választás előzetes eredménye előreláthatóan négy nap múlva lesz teljes körű.

Hangsúlyozta: a jelenleg elérhető adatok előzetes eredménynek számítanak. A polgármester-, egyéni listás, és egyéni választókerületi választás, valamint a települési nemzetiségi választás eredményét a helyi választási bizottság állapítja meg, a vármegyei közgyűlési és területi nemzetiségi választás eredményét a területi választási bizottságok. A Fővárosi Közgyűlés és a főpolgármester-választás eredményéről a Fővárosi Választási Bizottság dönt, az országos nemzetiségi választás eredményét pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állapítja meg, csakúgy, mint az EP-választás eredményét – részletezte.

Nagy Attila közölte: az NVB az EP-választás magyarországi eredményét legkésőbb a szavazást követő 19. napon, június 28-ig állapítja meg. Az EP alakuló ülése július 16-án lesz, a megválasztott magyar képviselőknek a Nemzeti Választási Bizottság elnöke adja át a megbízóleveleket a választás eredményének jogerőre emelkedése után, várhatóan júliusban.

Nagy Attila szólt arról is, hogy a 2019 októberében, illetve utána időközi választáson megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az alaptörvény értelmében októberig tart, a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit október 1-je után 15 napon belülre kell összehívni. A vasárnap megválasztott polgármesterek is csak októberben lépnek hivatalba, kivéve azokon a településeken, amelyeknek nem volt polgármestere; ezeken a településeken a vasárnap megválasztott polgármester az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően azonnal hivatalba lép.

Az NVI elnöke jelezte: összesítik a közös eljárásban szerzett tapasztalatokat, majd az ősz folyamán javaslatcsomagban tárja a jogalkotó elé, azzal a szándékkal, hogy tovább növeljék a választás előkészítésének hatékonyságát.

Nagy Attila megköszönte Sulyok Tamás köztársasági elnöknek, hogy nem sokkal korábban látogatást tett a Nemzeti Választási Központban, az NVI elnöke szerint ez nagy megtiszteltetés a választás előkészítésében és lebonyolításában részt vevőknek. Megköszönte továbbá a választási irodák és bizottságok munkatársai, valamint a szavazatszámláló bizottságok mellett dolgozó jegyzőkönyvvezetők munkáját.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)