Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jövő hétfőig lehet jelentkezni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. április 08. 09:59
Jövő hétfőig lehet jelentkezni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Idén 12. alkalommal rendezik meg

Még egy hétig regisztrálhatnak a környezetért tenni akaró önkéntesek hazánk legnagyobb szemétszedési akciójára, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programsorozatra – hívta fel a figyelmet Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a minisztérium hétfői közleménye szerint.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával megvalósuló esemény – az önkéntesség népszerűsítése mellett – felhívja a figyelmet az illegális hulladékelhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, továbbá megerősíti a környezettudatosságot.

Az államtitkár a közleményben emlékeztetett, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez.

Az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében jött létre a Tisztítsuk meg az országot! projekt, ennek keretében eddig több mint 550 ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladéktól mentesítették a közterületeket, az erdőket, a folyókat, valamint a vasúti és közúti létesítmények környékét. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a HulladékRadar applikáció is segíti, melyet már több mint 31 ezer felhasználó töltött le.

A kormány emellett több programot is támogat, mint például a nemzetközileg is elismert PET Kupa hulladékgyűjtő versenyeket és a TeSzedd! kezdeményezést.

Az idén 12. alkalommal megrendezendő TeSzedd! akció a Föld napján, április 22-én indul és – a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan – április 28-ig tart. A programhoz találkozási pont regisztrálásával koordinátorként vagy már meglévő találkozási ponthoz önkéntesként lehet csatlakozni.

A helyszínen gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási eredetű hulladékok. Amennyiben a helyszínen nem gyűjthető hulladék található, ilyen például az építési-bontási hulladék, a gyógyszerek, az elektromos és elektronikai berendezések vagy a gumiabroncs, arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni.

A bezsákolt hulladékok elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközök – zsákok, kesztyűk – biztosításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik.

Az érdeklődők április 15-én, hétfőn 16 óráig jelentkezhetnek a programra a szelektalok.hu/teszedd oldalon – tájékoztatott a tárca.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)