Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A böjt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. február 18. 14:00
A böjt
Szalai Ilona dietetikus rovata

Hamvazó szerdával elkezdődik a böjti időszak. Régen, főleg vidéken megtartották a 40 napos nagyböjtöt. Ma már csak a pénteki napokon nem fogyasztanak húst.

Fotó: pixabay.com

Nevezhetjük „böjtnek” azt is, ha kevesebbet eszünk, mint máskor. Akár hetente egyszer tarthatunk zöldség- gyümölcsnapot is. Ezzel segítjük méregteleníteni a szervezetünket. Így nemhogy nem károsítjuk, hanem elősegítjük egészségünk megőrzését. Ne felejtkezzünk el a folyadékfogyasztásról sem! Igyunk naponta 1,5-2 liter vizet! A szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi a tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, mert szervezetünk azt képes a legkönnyebben nélkülözni. Ha elfogynak a zsírraktárok, következnek az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra. Tehát a túl hosszú koplalás veszélyes, mert egy-két nap után a bélbolyhok is elkezdenek sorvadni!

Kókuszos puliszkasüti

Hozzávalók:

  • 1 csésze kukoricadara
  • 4 csésze víz
  • 1 csésze kókuszreszelék
  • 1/2 csésze nádcukor
  • 4 evőkanál olvasztott margarin
  • vanília aroma

A vizet egy nagy edényben felforraljuk, és hozzáadjuk a kókuszt és a vaníliát, majd kis lángra vesszük, és belekeverjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen elválik az edény falától, és hozzákeverjük a margarint. A masszát egy tepsibe öntjük, kókusszal vastagon megszórjuk a tetejét, megvárjuk, míg kihűl, és felszeleteljük.

  • Energia: 2424 kcal
  • Fehérje: 25 g
  • Zsír: 120 g
  • Szénhidrát: 256 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)