Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nevelj palántát!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. február 18. 13:00
Nevelj palántát!
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Hamarosan el lehet kezdeni a korai veteményezéseket. Természetesen érdemes papíron megtervezni a terület felosztását, a növények fajtáját; a vetőmagszükségletet és a palánták darabszámának kiszámolását. Ezek a feljegyzések azért fontosak, mert évről évre a vetésforgót így ki tudjuk kalkulálni. Fontos, hogy ne mindig ugyanoda kerüljenek ugyanazok a zöldségek, de még a fajtársaik sem. A vetőmagvak ilyenkor nagyobb választékban kaphatóak, és most még sorban állás nélkül vásárolhatunk.

Palántaneveléssel is megpróbálkozhatunk. A káposztafélék közül a korai fajtákat már elvethetjük virágládába vagy nagyobb virágcserepekbe, és nem túlfűtött helyiségben, világos helyen beöntözve előnevelhetjük a palántákat. Fontos az egyenletes vízellátás, de ne sok vizet juttassunk a földbe, ezzel elkerülhetjük a palántadőlést. A paprika, paradicsom vetése még ráér egy hónap múlva is. Fokhagyma, fejes saláta ültetése, vetése is elvégezhető. Kicsit mélyebbre vessük a magvakat, hogy csírázáskor az esetleges erősebb fagyoktól ne károsodjanak.

Több helyen láttam, hogy bizonyos növények besorolását helytelenül hozza le az internetes oldalak egy része és a nyomtatott sajtó. A kaliforniai paprika, illetve a paradicsom nem gyümölcs, hanem zöldség! A Solanaceae családba tartoznak, melyekbe a burgonya, tojásgyümölcs, paradicsom és a paprika sorolható be.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)