Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mihai Eminescura emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. január 15. 15:41
Mihai Eminescura emlékeztek Gyulán
174 éve született a legismertebb román költő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Megkoszorúzták a 174 éve született román költő, Mihai Eminescu emléktábláját január 15-én Gyulán, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) székházának falán a román kultúra napja alkalmából.

Kozma György, az MROÖ elnöke a román önkormányzat és az Országos Román Művelődési és Közösségi Ház által szervezett eseményen felidézte: egy éve avatták fel a román költészet géniuszának tartott Mihai Eminescu emléktábláját a költőről elnevezett utcában, ezzel a helyi román közösség régi vágya vált valóra.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint fogalmazott, a tábla léte bizonyítja, hogy a Gyulán élő nemzetiségek a város teljes jogú polgárai, akik hagyományaikkal, kultúrájukkal hozzájárulnak a település sokszínűségéhez.

Az elnök beszédében emlékeztetett: 2010 óta január 15-én, Mihai Eminescu születésnapján ünneplik a román kultúra napját. Kiemelte: a legismertebb román költő az európai posztromantika meghatározó alakjaként európai szintre emelte a román irodalmat; műveit több mint 50 nyelvre fordították le, köztük magyarra is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Felelevenítette: az 1850-ben Mihail Eminovici néven született költő a Pesten megjelent Familia (A család) című folyóiratban publikálta első költeményét 1866-ban. Bár világirodalmi rangot költőként szerzett, minden műnemben maradandót alkotott, és kora jelentős újságírója volt. Életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására – hangzott el az ünnepségen.

Kozma György beszédében a kultúra és az irodalom hídszerepét hangsúlyozta, mint mondta, azok közelebb visznek egymáshoz, általuk „más szemmel, jobb szívvel nézünk a másikra, barátot és nem ellenséget látunk egymásban”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Siluan Mănuilă, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke köszöntőjében többek között reményét fejezte ki, hogy az emléktábla láttán minél több fiatal kap kedvet ahhoz, hogy felfedezze Mihai Eminescu költői univerzumát.

Az eseményt, melyen a Nicolae Bălcescu román általános iskola diákjai adtak műsort, koszorúzás zárta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)