Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emléktáblát állítottak Mihai Eminescunak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. január 16. 16:35
Emléktáblát állítottak Mihai Eminescunak
A költő 173 évvel ezelőtt született

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Emléktáblát állítottak Mihai Eminescu román költőnek január 16-án, születésének 173. évfordulója után egy nappal, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) székházának épületén. A megjelenteket Kozma György, az MROÖ elnöke köszöntötte.

Kozma György beszédében úgy fogalmazott, Gyula városában lépten-nyomon szembejön velünk a kultúra, hiszen számos épület falán vannak emléktáblák, amelyek történelmi eseményekre, neves szerzőkre, művészekre, jeles személyiségekre emlékeztetnek minket.

Mint mondta, ezek a táblák kifejezik, hogy mennyire fontos emlékezni elődeinkre, mindazokra, akiknek munkássága kiemelkedő jelentőségű a közösség szempontjából.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Számunkra, magyarországi románok számára szintén fontos az emlékezés – fogalmazott. – Egy ilyen kicsiny közösségnek meg kell becsülnie értékeit, hiszen ezáltal válik a többségi nemzet részévé.

Kiemelte: meg kell becsülni a gyökereket, az anyanemzethez való kapcsolatot is, ezért is avatnak táblát Mihai Eminescu emlékére.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kozma György elmondta, Eminescu – aki Mihail Eminovici néven született – diákévei alatt több külföldi egyetemen is tanult, első költeménye pedig a Pesten megjelenő Familia című lapban jelent meg. Annak főszerkesztője, Iosif Vulcan javasolta, hogy változtassa meg a nevét.

Hozzátette: Eminescu a kor jelentős újságírója lett, és minden műnemben maradandót alkotott, de világirodalmi rangot költőként ért el. Munkássága az európai kultúrkör szerves részévé tette a román irodalmat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

2010 óta a költő születésnapján, január 15-én ünneplik a román kultúra napját, Eminescu nemzetközi elismerésének pedig jeles példája, hogy valamennyi művét lefordították magyar nyelvre – mondta az MROÖ elnöke.

A köszöntő után Czeglédiné Gurzó Mária, a Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója emlékezett meg a költőről, majd Kozma György, Florin Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja, Kovács József országgyűlési képviselő és Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere leleplezte az emléktáblát, amit meg is áldottak.

A folytatásban irodalmi megemlékezést, majd koszorúzást tartottak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)