Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem 400 minta érkezett az idei mézversenyre az ország minden tájáról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. november 16. 14:20
Csaknem 400 minta érkezett az idei mézversenyre az ország minden tájáról
Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze 2023 verseny első körös, érzékszervi zsűrizését

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A tavalyi rekordszámnál kevesebb, 398 minta érkezett az Év Kiváló Magyar Méze 2023 versenyre, amelynek első körös, érzékszervi zsűrizését csütörtökön tartották a gyulai Civil Házban.

Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója elmondta: idén 14. alkalommal rendezi meg versenyt a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az OMME.  

Közölte: 139 méhész jelentkezett a megmérettetésre az ország minden tájáról. Kifejtette: akác- és napraforgómézből kevesebb mintát küldtek, mint tavaly, repcéből és vegyes mézből viszont többet neveztek.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Arra is kitért, hogy a versenyen hét kategóriában osztanak ki első, második és harmadik díjat, az év méze pedig a kategóriagyőztesek közül kerül majd ki.

Az első körös zsűrizés után, december elsején a továbbjutott mintákat laboratóriumban is megvizsgálják, majd a legjobb mézek ismét érzékszervi zsűrizésen esnek át. Pontozzák a minták tisztaságát, víztartalmát, színét, illatjellegét, ízét, és a csomagolást is értékelik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az eredményhirdetést a XIV. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében tartják december 9-én a gyulai Vigadóban. A kétnapos fesztivált szakmai fórum nyitja meg december 8-án a gyulai polgármesteri hivatalban, majd felvonulnak a mézlovagrendek tagjai, és mézlovagokat avatnak a várban. Másnap az Erkel Ferenc Művelődési Központban várják az érdeklődőket méhészeti, méz- és mézeskalácsvásárral, valamint kóstolókkal. Emellett mézszentelő misét tartanak a Szent József-templomban, megkoszorúzzák Göndöcs Benedek-szobrát, és emlékfát ültet a Göndöcs-kertben a gyulai mézkirálynő, Borszéki Eszter Viktória.  

A versenyigazgató kérdésünkre arról is beszélt, hogy a tavaszi fagyok miatt Békés vármegyében az akác rossz termést adott. A tavaszi aszály ugyancsak negatívan befolyásolta a termést; repcéből is a szokásosnál kevesebbet tudtak pergetni helyben. Hozzátette: bár a méhek az átlagosnál kicsit gyengébben vészelték át a telet, nem volt számottevő mértékű a pusztulásuk.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Árgyelán János érdeklődésünkre megjegyezte: a Távol-Keletről behozott, kétes eredetű, rendkívül alacsony árú méz továbbra is problémát jelent az Európai Unióban. Hozzáfűzte: a vegyes virágméz felvásárlási ára tavalyhoz képest a felére, a 10-12 évvel ezelőtti szintre zuhant vissza; emiatt lehetnek olyan méhészek, akik felhagynak a termeléssel. Jelezte: a jövő őszi kötelező monitoringvizsgálatok után derül ki, hogy hány termelő érintett.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)