Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szüreti forgatagot rendeztek a gyulai németek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. október 08. 09:30
Szüreti forgatagot rendeztek a gyulai németek
Az eseményen átadták a K. Schriffert-díjat is

Szüreti forgatagot rendezett Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata október 7-én a „Máriás” házban. A K. Schriffert-díjat idén Gerebenics Jánosné Vencz Teréz vehette át. 

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A rendezvényen Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte: hatalmas öröm számukra, hogy a „Máriás” házban tarthatják meg a rendezvényüket, ugyanis évek óta vártak arra, hogy legyen otthona a gyulai németségnek, ahol bemutathatják a hagyományaikat.

Alt Norbert alpolgármester köszöntőjében felidézte: Scherer Ferenc 1930-ban megjelent Gyula város története című könyvében van egy térkép, amely az 1600-as és 1700-as években ábrázolja a fürdővárost, a Németváros területén pedig akkor, a térkép felirata szerint, dinnyeföldek voltak.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Kiemelte: az ezt követő években népesítették be a németek a városrészt, akik egy olyan kultúrát hoztak magukkal, amely a teljes városképet meghatározta.

Hozzátette: azért is nagyon fontosak az ilyen események, hogy mindenki megismerhesse azt a világot, a szokásokat, mára eltűnt szakmákat.

A köszöntők után adták át a K. Schriffert-díjat, amelyet minden évben a közösség egy meghatározó tagja kap meg. 2023-ban Gerebenics Jánosné Vencz Teréz kapta meg az elismerést, aki 1948-ban született Gyulán. Dolgozott a harisnyagyárban, majd a törökzugi bölcsődében lett szakács, onnan is ment nyugdíjba. Szabadidejében a K. Schriffert Kör aktív tagja, a német klubban és a klubbon kívül megrendezett események lebonyolításának motorja.

 A K. Schriffert-díjat idén Gerebenics Jánosné Vencz Teréz vehette át

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A folytatásban az Implom József általános iskola és a Németvárosi Óvoda gyermekei adtak műsort, majd következett a szüretelés, mustpréselés, fellépett a Gyulai Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Kier Krain zenekar, majd sült kolbászt vacsorázhattak a jelenlévők.

GYULAI HÍRLAP • 2023. október 08. 10:49
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)