Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Érik a som

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. szeptember 24. 13:00
Érik a som
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Ha hullik az alma vagy a körte, akkor érdemes inkább leszüretelni. A fajták eltérően viselkednek azonos klimatikus viszonyok között. Vannak olyan fajták, melyeket kora ősszel már lehet szüretelni, de vannak olyanok is, amelyeknek a terméseit csak közvetlenül a fagyok előtt érdemes leszedni, hogy minél tovább lehessen őket raktározni. Természetesen azok a fajták, amely termései jól kapaszkodnak, tartsuk fent a fákon, ameddig csak lehet.

A gyökérzöldségekkel még várhatunk, amennyiben az időjárás nem fordul esősre. A téli tárolásuk szokott problémát okozni, pedig még egy kisebb spájzban is el lehet tárolni egy ládában, némi homokban.

Az utóbbi években sok gondot okozott a rossz minőségű vetőmag. Jobb, ha magunk gyűjtjük be a petrezselyem magvait. A legszebb gyökereket tegyük külön, mert azt tavasszal vissza kell ültetni a földbe, s majd az felmagzik, és lesz saját vetőmagunk, de ne tegyük a sárgarépa mellé, mert összeporzódik, és nem lesz sikeres a magfogásunk.

Érik a som (Cornus mas) is! Sajnos nagyon kevés somfa van a városunkban. Kiváló vitaminforrás, és még lekvárnak is kiváló, még ha oly macerás is az elkészítése. Sajnos lassan fordul termőre. Gyönyörű fa! A legkorábban virágzó fánk! Csupa vidámság a téli hónapok után a sok sárga virággal, amikor még a levelei sem hajtottak ki. Kettős hasznosítása megéri a próbálkozást. A fája is igen értékes szerszámfa.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)