Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának közgyűlése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. szeptember 22. 13:05
Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának közgyűlése
A vármegyei iparkamara és az agrárkamara tavalyi évi munkája is téma volt

Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának közgyűlése szeptember 21-én Békéscsabán, a vármegyeházán, ahol több fontos tájékoztató is napirendre került. Többek között a vármegyei iparkamara és az agrárkamara tavalyi évi munkája, a vármegye környezetvédelmi helyzete, valamint a lakosság egészségügyi állapota szerepelt a témák között. A közúthálózatról is beszámoló hangzott el, amelyből kiderült: 2020 óta egyre több út újul meg évente Békés vármegyében.

Fotó: bekesmegye.hu

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke az agrárkamara beszámolója kapcsán szólt a tavalyi rendkívüli aszályhelyzetről és annak következményeiről. Megjegyezte, voltak olyan kritikák, amelyek szerint a jégkármérséklő rendszer tehet az aszályról, ezeket a felvetéseket azonban az idei nyár cáfolta: a rendszer ugyanúgy működött, mégis csapadékos időjárásunk volt. – A rendszer működése óta ráadásul jelentősen kevesebb a jégkár hazánkban – tette hozzá.

Az elnök az iparkamara beszámolója kapcsán elmondta: más eszközökkel ugyan, de mind a kamara, mind az önkormányzat a vármegyei gazdaság fejlesztésén dolgozik. Kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben 21 ipari park létesült, hat inkubátorház és 24 turisztikai attrakció fejlesztése valósult meg a vármegyében a Békés Vármegye Önkormányzata által támogatott TOP programban.

A képviselő-testület a vármegyei közúthálózatról is tájékoztatást kapott. Zalai Mihály elmondta: érezhetően javult a vármegyei közutak állapota, míg 2020-ig évente átlagosan közel 20 kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig az egy évvel később 44 kilométer, 2022-ben pedig 55 kilométer. Az elnök a vármegye szempontjából kiemelten fontos beruházásként értékelte a korábban M47-es névvel tervezett út Békéscsaba és Berettyóújfalu közötti megvalósítását. Hangsúlyozta, az út jelentősen megkönnyítené Békés vármegye megközelíthetőségét Debrecenből, az ottani ipari létesítményekből. Zalai Mihály az M44 Nagyszalonta felé történő meghosszabbításának is hasonló jelentőséget tulajdonított, mint kifejtette, a keleti szomszédunk nagyvárosaival kötné össze Békés vármegyét.

A képviselők a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázatról is döntést hoztak. Ez alapján a vármegye önkormányzata jövőre is csatlakozik a pályázathoz, ezzel is támogatva a felsőoktatásban tanuló fiatalokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)