Megteltek a nyolcadik Vármegyenap helyszínei szeptember 2-án Békéscsabán; a Szent István téren, a Kossuth téren és a Békéscsabai Jókai Színház előtt minden eddiginél több kiállító jelent meg – emelte ki közleményében az eseményt szervező Békés Vármegye Önkormányzata.
Zalai Mihály, a vármegyei önkormányzat elnöke a rendezvény „hagyomány, érték, közösség” mottójára utalva a megnyitón kifejtette: a hagyományok értéket jelentenek, és közösséggé formálnak. Hozzátette: Békés vármegye ereje az összefogásban rejlik.
A rendezvényen 88 kézműves, illetve kistermelő vett részt, és közel 30 település képviseltette magát. A katonai hagyományőrzők és a fegyveres testületek mellett a vármegye nemzetiségei is bemutatkoztak, de zenés-táncos műsorokkal és gyerekprogramokkal is várták az érdeklődőket.
Az esemény középpontjába idén a gasztronómia került. A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszán Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke óránként egy-egy békési ételt készített el a nagyközönség számára is látványos módon. A fogásokról egy-egy előadó osztott meg érdekességeket a látogatókkal, akiket játékkal vontak be a főzésbe és a kóstoltatásba.
A rendezvényen díszoklevelet vehettek át a vármegyei értéktárba bekerült hat új érték felterjesztői, tulajdonosai, a települési polgármestereknek pedif a vármegye településeinek első írásos említését bemutató relikviákat adtak át.