Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is átadták a Játszóház Gyulát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. július 14. 13:55
Hivatalosan is átadták a Játszóház Gyulát
Az egykori alispáni lakot pályázati forrásból és önerőből újították fel

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hivatalosan is átadták az egykori alispáni lakban létrehozott Játszóház Gyulát július 14-én.

A megnyitón a máriafalvai és Béke sugárúti óvodák gyermekei adtak műsort, majd Görgényi Ernő polgármester mondott beszédet.

– Gyulán felnőni, Gyulán tölteni a gyermekkort csodálatos dolog. Ez a város életre szóló élmények tárháza. Aki itt nőtt fel, örökre és elválaszthatatlanul kötődik Gyulához – fogalmazott a városvezető, hozzátéve, hogy ebben meghatározó szerepet játszik az épített örökség, a természeti értékek és a szellemi kincsek, amelyeket elődeink hagytak ránk.

Mint mondta, a gyulaiak felelősséggel tartoznak az elődök által teremtett értékek és szellemiségek megőrzéséért, a zöld értékek fenntartásáért.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Meg kell adni a mai és a jövőben születő gyermekeknek mindazt a csodálatos élményt, amit mi is átélhettünk ebben a városban, sőt, még annál is többet.

A polgármester hangsúlyozta: ennek jegyében rehabilitálták a Csigakertet, a Göndöcs-kertet, a Szent Miklós parkot, valamint az Almásy-kastély parkját is. Elmondta azt is, hogy az ikonikus gyulai házakban közösségi tereket kell kialakítani, ahol lehet, életet, funkciót kell vinni a középületekbe.

Aláhúzta: saját erőből nem tudnak műemléki épületet felújítani, ahhoz pályázati támogatások kellenek. Az egykori alispáni lakot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán elnyert 300 millió forintból újították fel, amelyhez a gyulai önkormányzat további 110 millió forint önerőt biztosított.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő hozzátette: az elmúlt 12 évben is mindig igyekeztek megragadni a pályázati lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően megmentették az Almásy-kastélyt, felújították a Vigadót és a Kohán Képtárat, a művelődési központot, a Stéberl-házat, a „Máriás” házat, az Erkel Ferenc Emlékházat, valamint segítették a Komló Szálloda újjászületését is, továbbá zajlanak a korszerűsítési munkálatok a Ladics-házban és a Százéves Cukrászdában is.

Kifejtette: az egykori alispáni lak felújítása egy régi álom, amelyet az állam, mint korábbi tulajdonos, ingyen adott át az önkormányzatnak. A kivitelezést többnyire gyulai vállalkozások és gyulai mesteremberek végezték, az üzemeltetést az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. látja el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács József országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a jó önkormányzat jó gazdája az adott városban működő szolgáltatásoknak, Gyulán pedig mindig van elképzelés, van kreativitás, a haladást segítő gondolatok, valamint olyan emberek, akik egyirányba húznak.

A képviselő felelevenítette: az egykori alispáni lakot az 1801-es tűzvész után építették, legismertebb lakója Szerdahelyi Antal volt, aki részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban és Kossuth Lajos barátja volt.

A köszöntők után okleveleket adtak át a beruházásban résztvevőknek, majd szalagátvágással adták át hivatalosan a játszóházat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)