Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Doktori hallgatói ösztöndíjat nyert el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. július 14. 14:00
Doktori hallgatói ösztöndíjat nyert el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa
Tímár Attila szakiránya az árvízvédelem

Fotó: Jobbágy Zoltán/KÖVIZIG

Doktori hallgatói ösztöndíjat nyert el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója Tímár Attila – közölték a Kövizig közösségi oldalán.

Mint írták, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Kooperatív Doktori Program (KDP) célja, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció területen tovább bővítse azon munkavállalók létszámát, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek a tudásuk társadalmi, gazdasági hasznosításában. A KDP-ben részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel témájukat.

Kiemelték: Tímár Attila szakiránya az árvízvédelem, így „A települések katasztrófavédelmi besorolása az árvízvédelmi védvonal tönkremeneteli valószínűségének tükrében különös tekintettel a Körösök vidékére” címmel adott be pályázatot. A projekt keretén belül egy mintaterületen, amely Békés város települési körtöltésén található, üzemi körülmények között vizsgálatokat végez.

Az üzemi körülményeket – mint szimulált árvízi elöntést – egy szádlemezekből kialakított medence biztosítja, amelyben szabályozott körülmények között növelhető, illetve csökkenthető az elöntés, vízállás.

Fotó: Jobbágy Zoltán/KÖVIZIG

Hozzátették, hogy a kutatás két kísérletre összpontosul, amelyek közül az első keretén belül a gáttest duzzadási folyamatát, míg a második kísérletnél a szivárgási folyamatok dinamikáját, térbeli eloszlását tanulmányozza. Ezeken túl a kísérlet során meghatározza a telített talajok állékonyságszámításához szükséges jellemzők értékeit, amelyek az átázott töltés állékonyságának megítéléséhez szükségesek.

„A vizsgálatok során geofizikai- és geodéziai méréseket, talajmechanikai elemzést végeznek, valamint rögzítik a töltéstestben elhelyezett észlelőkutak vízszintjeit. A kutatás során kapott mérési eredmények a töltések tönkremeneteli folyamatának jobb megértését, a gazdaságos, okszerű, jó védekezési gyakorlat támogatását szolgálják.” – írták.

Fotó: Jobbágy Zoltán/KÖVIZIG

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)