Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a gyulai vár 1566-os ostromát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. július 03. 10:31
Több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a gyulai vár 1566-os ostromát
Magyarország egyik leglátványosabb hadijátékával várják az érdeklődőket a Gyulai Végvári Napokon

Tizenhat hagyományőrző csoport 214 hagyományőrzője eleveníti fel hadijáték keretében a gyulai vár 1566-os ostromát július 28–30. között a Gyulai Végvári Napokon.

Az eseményt szervező Erkel Ferenc NKft. közleményében azt írta: az előadást idén is élőben kommentálja Csikány Tamás hadtörténész, nyugállományú dandártábornok. A csata során a filmekben is használatos pirotechnikai speciális effekteket, lövéseket, becsapódásokat megjelenítő termékeket, fényeffekteket és fütyülő csöveket használnak fel, amelyeket a Leskovics Pirotechnika Kft. helyez el és működtet. Annak érdekében, hogy a robbanások még látványosabbak és élethűbbek legyenek, a pirotechnikai eszközökön kívül lisztet és virágföldet is használnak. 

Az érdeklődők idén is benézhetnek a várkertben táborozó hagyományőr-egyesületek sátraiba, testközelből ismerhetik meg, hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak közel ötszáz éve.

A rendezvény pénteken este indul a részt vevő hagyományőrök felvonulásával, a Kossuth téren és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság épülete előtt díszsortűzzel tisztelegnek a várvédők előtt.

A programoknak otthont adó terek a 16. századi erődítmény részeiről kapták a nevüket: a hagyományőrző események a vár mellett a huszárvárban, a nyugati palánk, a nyugati földbástyák, a vizesárok, az északi földbástyák helyszínein és a történelmi belvárosban zajlanak majd.

Esténként könnyűzenei és a kort megidéző koncerteken vehetnek részt a látogatók, fellép a Show&Bors Zenekar, az Antovszki Band, Rúzsa Magdi, valamint a Régi Világzene és a Hollóének Hungarica Régizene Együttes.

A programok – a várban és a Gyulai Várfürdőben megrendezett események kivételével – díjtalanul látogathatók.

Kerecsényi László és mintegy 2-2,5 ezer várvédője páratlanul hosszú ideig, 63 napon át tartotta a gyulai várat 457 évvel ezelőtt a mintegy tizenötszörös túlerőben lévő oszmán hadsereg ellen. Dobó Istvánnak és katonáinak 38 napig kellett kitartania Egerben, Zrínyi Miklós pedig 34 nap után tört ki embereivel Szigetvárról.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)