Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A köménymag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. július 02. 14:00
A köménymag
Szalai Ilona dietetikus rovata

A köménymag a Földközi-tenger keleti medencéjében őshonos. A XIII. század óta Európa egyik legkedveltebb fűszernövénye.

Fotó: Pixabay.com

Aromája igen erőteljes, ezért adagolásával legyünk óvatosak. A köménymag nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk. A köménymagot nemcsak fűszerként, de gyógyászati célokra is használhatjuk. Nem véletlen, hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó.Az űrlap teteje

Főzetét bélrendszeri problémák kezelésére javasolják. Evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv termelődését. Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így puffadás, és egyéb emésztési zavarok gyors enyhítője lehet. Idegi eredetű gyomor- és szívproblémák esetén is eredményesen alkalmazható.

 

Céklasaláta

Hozzávalók (4 adag):

  • 6 közepes db cékla
  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál só
  • cukor vagy édesítő ízlés szerint
  • 2 l víz (szükség szerint)
  • 2 dl ecet

 

Elkészítés

A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük. A tűzről levéve rögtön belekeverjük az ecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni.  

  • Energia: 629 kcal
  • Fehérje: 4,3 g
  • Zsír: 0,4 g
  • Szénhidrát: 33,9 g

 Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)