Aromája igen erőteljes, ezért adagolásával legyünk óvatosak. A köménymag nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk. A köménymagot nemcsak fűszerként, de gyógyászati célokra is használhatjuk. Nem véletlen, hogy már nagymamáink receptjei között is a rántott levesek álltak az első helyen, ha betegség gyógyításáról volt szó.Az űrlap teteje
Főzetét bélrendszeri problémák kezelésére javasolják. Evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv termelődését. Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így puffadás, és egyéb emésztési zavarok gyors enyhítője lehet. Idegi eredetű gyomor- és szívproblémák esetén is eredményesen alkalmazható.
Céklasaláta
Hozzávalók (4 adag):
- 6 közepes db cékla
- 2 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál só
- cukor vagy édesítő ízlés szerint
- 2 l víz (szükség szerint)
- 2 dl ecet
Elkészítés
A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük. A tűzről levéve rögtön belekeverjük az ecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni.
- Energia: 629 kcal
- Fehérje: 4,3 g
- Zsír: 0,4 g
- Szénhidrát: 33,9 g
Jó étvágyat!