Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emléktáblát állítottak Gyulán Iványi János tiszteletére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. május 15. 15:36
Emléktáblát állítottak Gyulán Iványi János tiszteletére
A belgyógyász főorvos 1973-tól a haláláig élt és dolgozott az Árpád utcai házban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Felavatták Iványi János egyetemi docens, belgyógyász főorvos, gyulai díszpolgár emléktábláját május 15-én a szakember egykori, Árpád utca 20. szám alatti otthonának és magánrendelőjének falán.

Az eseményen a 2014-ben elhunyt orvos családja és tisztelői mellett jelen volt Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Pocsay Gábor, a város korábbi vezetője, Iványi János volt munkatársa.

Iványi Márton, a 2014-ben elhunyt orvos unokája lapunknak elmondta: nagyapja 1973-tól a haláláig élt és dolgozott az Árpád utcai házban, amely már nincs a család tulajdonában. Hozzátette: bár a rokonok közül senki nem él Gyulán, fontosnak tartották, hogy emléket állítsanak Iványi Jánosnak abban a városban, amelynek meghatározó alakja volt. Emlékeztetett: a Pándy Kálmán-kórház egykori belgyógyász főorvosát 1999-ben díszpolgári címmel tüntették ki Gyulán.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Iványi Béla, az orvos fia felidézte: gyulamezői születésű édesapja 1960-ban került a gyulai kórház belgyógyászati osztályára, ahol – a nemzetközi gyakorlatot követve – klinikai szintű betegellátást valósított meg. Kiemelte: Iványi Jánosnak több mint tíz főorvos tanítványa volt, a szakma minden területéről.   

„Mindig mindenkit megvizsgált, hétvégén is bejárt vizitelni, példaértékű munkát végzett. Igyekezett a helyi kórház és Gyula hírnevét öregbíteni” – fogalmazott.  

Iványi János nyugdíjba vonulásáig 1970-ig vezette a gyulai 1-es belgyógyászati osztályt, és éveken át koordinálta a szegedi egyetem orvostanhallgatóinak kórházi gyakorlati képzését. Egyik alapítója és 2009-ig elnöke volt az 1969-ben létrehozott Magyar Belgyógyász Társaság Dél-Magyarországi Decentrumának.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gyémántdiplomás orvos 1984-ben Hetényi Géza-pályadíjat, 1987-ben Kiváló Orvos kitüntetést, 1988-ban Pándy-emlékérmet kapott. 1994-ben Békés Megyéért díjban, 1996-ban Pro Diabetológia kitüntetésben részesült, és 2000-ben a Batthyány–Strattmann-emlékérmet is átvehette.  

A gyulai kórházban 2022 decemberében tudományos ülést szerveztek és emléktáblát avattak a szakember tiszteletére.

Az Árpád utcai háznál Iványi Márton és Görgényi Ernő leplezte le a táblát, amelyet a család állíttatott a ház jelenlegi tulajdonosának támogatásával.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)