Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bezár a Ladics-ház, heteken belül elkezdődik a felújítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. május 10. 14:46
Bezár a Ladics-ház, heteken belül elkezdődik a felújítása
A kiállítás is megújul

Hamarosan megkezdődik a Ladics-ház felújítása, emiatt május 15-ével előreláthatóan bő fél évre bezár a vidéki polgári életet bemutató gyulai kiállítóhely – tájékoztatott közleményében Fekete-Dombi Ildikó, a múzeumegységeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum NKft. – Incze László

Mint ismertette, a beruházás keretében állagmegóvási munkálatokat végeznek az épületen, vizesblokkokat alakítanak ki, modernizálják a jegypénztárt, és a Ladics család hagyatékát bemutató tárlat is megújul.

Kiemelte: a felújítás révén a télen is folyamatosan látogatható lesz a hideg időben eddig csak telefonos bejelentkezést követően megtekinthető ház.

Kifejtette: az újjáépítést követően a kiállítás olyan helyiségekkel bővül, amelyek eddig nem voltak látogathatók; a konyha, a fürdőszoba és az éléskamra interaktív eszközökkel enged majd bepillantást századforduló mindennapi életébe. Az ingatlan hátsó épületében egy múzeumpedagógiai termet is kialakítanak, amely kisebb rendezvényeknek is otthont adhat.

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum NKft. – Incze László

Az eddig is megtekinthető enteriőrökről és azok berendezési tárgyairól interaktív módon nyújtanak majd bővebb ismereteket, de a szobák hangulata és látványa nem változik.

Fekete-Dombi Ildikó közölte: az épület rekonstrukciós munkái június elején kezdődnek. A két héttel korábbi bezárást a ház berendezésének kipakolása indokolja; a múzeumi szakembereknek ennyi idejük lesz a hozzávetőleg 170 köbméternyi, száznál is több bútor és a mintegy ezer porcelán, szőnyeg, festmény és dísztárgy raktári elhelyezésére.

Az ügyvezető jelezte: a Ladics-ház átmeneti bezárása a Kohán Képtár nyitvatartását is érinti: a kiállítóhely május 16-tól minden nyitvatartási napon látogatható lesz 10–18 óra között.

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum NKft. –Incze László

A jegyárcsomagokat szintén érinti a változás. A négy az egyben csomagot „Mindent bele” néven váltja egy összeállítás, amelybe a vár, az Almásy-kastély állandó kiállítása, a kastély toronykilátója, az Erkel Ferenc Emlékház és a Kohán Képtár tartozik bele; a „Mindent bele Plusz” a kastély mindenkori időszaki tárlatának megtekintését is tartalmazza. Elnevezésében és tartalmában is megmarad a Visit Gyula Card csomag, amelyben valamennyi kiállítóhely szerepel, az Almásy-kastély állandó tárlatának megtekintése két alkalommal is – részletezte Fekete-Dombi Ildikó.

A Ladics-ház a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 1 milliárd forint támogatásból újul meg. A pályázat keretében kiépítik a Nagyváradi úti kerékpárutat, megújulnak a Százéves cukrászda emeleti termei, pincéje, tetője és épületgépészete, továbbá átjáró épül a cukrászda és a Ladics-ház között. A Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekthez a fürdővárosi önkormányzat 207 millió 734 ezer forint saját forrást biztosított, ebből 155 millió 533 ezer forintot fordítanak a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására.

A Ladics-hagyatékot bemutató földszintes polgárház a 19. század elején épült barokk stílusban, jegyzői lakásként. Ladics György jogász feleségével ifjú házasként költözött a házba, utódai az épület múzeummá alakításig éltek itt. A hagyományőrző családban öt generáción át őrizték a vidéki polgári életmódot tükröző bútorokat, tárgyakat, öltözékeket, emlékeket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)