Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csütörtökön adják át a megújult Ladics-házat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. június 03. 12:10
Csütörtökön adják át a megújult Ladics-házat
Sajtóbejárást tartottak a kiállítóhelyen

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Bejárásra hívták a sajtó képviselőit június 3-án a Ladics-házba, amelyet hivatalosan június 6-án, csütörtökön 13 órakor adnak át.

Az eseményen Görgényi Ernő polgármester elmondta: a kiállítóhely több szempontból is rendkívül fontos, a tárlat országos viszonylatban is kiemelkedő, hiszen a magyar polgári kultúrát kevés helyen mutatják be, azok közül pedig a leghitelesebb a Ladics-ház, amely egy egykor valóban létezett gyulai család több generációjának életmódjába enged betekintést, a berendezési tárgyaik és bútoraik között.

Kiemelte: a felújítást az Európai Unió és a magyar kormány támogatásának köszönhetően valósították meg, a beruházás során a kiállítási tárgyakat is restaurálták, valamint az épület műszaki állapotát is javították. Mindezekhez a gyulai képviselő-testület is biztosított forrást.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A városvezető hozzátette: bővült a kiállítás területe is, hiszen már látogatható a konyha, a kamra és a fürdőszoba is, a melléképületben pedig egy múzeumpedagógiai helyiséget alakítottak ki.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott, a beruházások során mindig gondolnak a dolgozók munkakörülményeire is. A Ladics-ház mindig bezárt télen, mert nem volt szociális helyiség, valamint fűtés sem, ezért kialakítottak egy fűtött pénztárat, valamint szociális helyiséget is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette: a Ladics-ház és a Százéves cukrászda épülete is egyedülálló az egész Dél-Alföldön. Utóbbi a térség első magánépítésű, emeletes épülete volt, előbbi pedig az egyetlen, amely megőrizte a polgári életmódot.

Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője felhívta rá a figyelmet, hogy a műemléki felújításoknál nagyon sokszor gond a műtárgyak hiánya, viszont a Ladics-házban nem volt ilyen probléma, sőt, még mindig sok tárgy van a raktárban, amelyekből időszaki kiállítást fognak nyitni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Elmondta azt is, hogy ez már a negyedik kiállítóhely a városban, amelyet interaktív elemek színesítenek. A házba belépve a megelevenedett gyermek Ladics László köszönti a vendégeket, majd a család többi tagjával is megismerkedhetnek az érdeklődők, illetve a többi szobában is kiegészítik a tárgyakat a digitális elemek. Az egyik leglátványosabb újítás a VR-szemüveggel felszerelt hintó, amellyel a századfordulós gyulai utcákat tekinthetjük meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)