Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából nyílt kiállítás az Erkelben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2023. április 17. 14:55
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából nyílt kiállítás az Erkelben
Diákok alkotásai láthatók a tárlaton

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Emlékek füstje címmel nyílt kiállítás április 17-én az Erkel Ferenc-gimnázium könyvtárában a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából, a Zachor Alapítvány szervezésében. 

Komoly Gabriella, az alapítvány oktatási programjainak vezetője elmondta: az interaktív utazókiállítás diákok alkotásaiból áll, amelyek a szervezet digitális platformján található, holokauszt-túlélőkkel és szemtanúkkal készített interjúklipek alapján készültek.

Kiemelte: a vizuális történelmi archívumuk több ezer interjút tartalmaz 43 nyelven, köztük magyarul is. A videóinterjúk fontos oktatási anyagként szolgálnak, nemcsak a holokauszt, hanem az egész 20. század történelmének oktatásban, egyes történelmi helyzetek személyes megélésének, döntési helyzeteknek a megismerésében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint megtudtuk, a szervezet a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával együttműködve több éve hirdet művészeti pályázatot általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok számára január 27-e, az auschwitz-birkenaui láger felszabadulásának évfordulójára.

Kifejtette: minden évben több mint 200 pályázat érkezik hozzájuk, a legjobbakból, képekből, rajzokból, fotókból, videókból áll össze a tárlat anyaga. Az első utazókiállítást 2017-ben rendezték. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint megtudtuk, a tárlat interaktivitását a molinókon található QR-kódok biztosítják, melyek leolvasásával a látogatók azonnal megnézhetik és meghallgathatják a műveket inspiráló interjúrészleteket is.

Kiss László pedagógus, a program helyi szervezője kérdésünkre elmondta: több továbbképzést is elvégzett az alapítvány szervezésében  a holokauszt és a második világháború témájában, ezután keresték meg azzal, hogy legyen a gyulai nagykövetük. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kifejtette: egy-egy hasonló programnak számos szakmai és pedagógiai haszna lehet, hiszen az látottak számos tantárgy keretein belül, akár etika-, akár osztályfőnöki, akár történelemórán megvitathatók a diákokkal.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)