Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Száműzöttként Madeirán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. április 07. 13:59
Száműzöttként Madeirán
Kiállítás nyílik az Almásy-kastélyban Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából

A Madeirai Levéltár és Könyvtár, valamint a Habsburg Ottó Alapítvány gyűjteményéből látható válogatás azon az emlékkiállításon, amely áprilisban nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából.

A kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft. közleményében felelevenítette: 1921. november 19-én érkezett meg a trónjáról elűzött IV. Károly király és Bourbon-Pármai Zita királyné Madeira szigetére, ahol száműzetésük néhány hónapját töltötték a később hozzájuk csatlakozó gyermekeikkel együtt.

Az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó uralkodója 1922. április 1-jén hunyt el. Ez sorsdöntő fordulatot jelentett az egész család, de legfőképpen az alig tízéves trónörökös, Habsburg Ottó életében – írták.

IV. Károly halálának centenáriuma alkalmából a Madeirai Levéltár és Könyvtár 2022-ben kiállítással emlékezett meg az uralkodói család Madeirán töltött idejéről és a szigetlakókkal való kapcsolatáról. A Funchalban rendezett tárlat létrejöttét a Habsburg Ottó Alapítvány támogatta a Madeirai Kulturális Államtitkársággal kötött együttműködési megállapodás keretében.

Az alapítvány gyűjteményének darabjaival és a magyar közönség számára lényeges információkkal kiegészített kiállítási anyag Magyarországon először a gödöllői királyi kastélyban volt látható, jövő héten pedig Gyulára érkezik.

A kastély kápolnájában helyet kapó időszaki tárlatot április 15-én 10.30-kor Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond: Kovács József országgyűlési képviselő és Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

A tárlat május 29-ig tekinthető meg az Almásy-kastély nyitvatartási idejében, kastélybelépővel.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)