Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Meghallgató- és terápiás központot nyitottak Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. február 20. 16:20
Meghallgató- és terápiás központot nyitottak Gyulán
Az intézmény a Barnahus-módszer alapján működik

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Meghallgató- és terápiás központot nyitottak február 20-án Gyulán, az Eminescu utcában. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézménye az izlandi Barnahus-módszer alapján működik.

A megjelenteket elsőként Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte. Mint mondta, bármilyen minőségű is a gyermekvédelem, bármennyire komplex is a jelzőrendszer, nem tudják teljesen kiküszöbölni a bántalmazással és elhanyagolással összefüggő eseteket.

Kiemelte: az esetszám nem lehet nulla, de ez nem azt jelenti, hogy tétlenül állnak az olyan esetek előtt, amikor egy gyermeket erőszak, abúzus ér, vagy elhanyagolják.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A főigazgató kifejtette: nehéz és komplex feladat, hogy a traumán átesett gyermeket ne traumatizálják újra. Erre a problémára ad  megoldási lehetőséget a Barnahus-modell, amelyet Európa számos pontja után Magyarországon is meghonosítanak.

A modell lényege, hogy a központokban gyermekvédelmi szakemberek közreműködésével, családias hangulatban hallgatják ki a bűncselekményben érintett gyermekeket, és elkerülik a történtek többszöri elismétlését, amely retraumatizálja a fiatalokat. A vallomásokról videófelvétel készül, amely bizonyítékként használható a bíróságokon.

Képünkön: Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója, Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Görgényi Ernő polgármester, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Kovács József országgyűlési képviselő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, a gyermekvédelemre nagyobb szükség van, mint valaha, a már bántalmazott fiataloknak pedig azonnali segítségre van szükségük, éppen ezt a célt szolgálja a gyulai meghallgató- és terápiás ház is.

Három helyszínen már négy ilyen intézmény működik Magyarországon, a gyulai az ötödik, a céljuk pedig kettős: az egyik, hogy biztonságos környezetet teremtsenek az abúzust szenvedett gyermekek számára a kihallgatás alatt, a másik pedig maga a terápia, az azonnali segítségnyújtás.

Aláhúzta: a gyermekvédelem csak akkor lehet sikeres, ha a szakemberek más hatóságokkal együttműködésben tudnak dolgozni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A rendvédelem és a gyermekvédelem új szintre lépését, új fejezetét jelenti a gyulai intézmény megnyitása – fogalmazott az államtitkár.

Kovács József országgyűlési képviselő Bragi Gudbrandsson, a Barnahus-modell megalkotójának történetét elevenítette fel, aki 1997-ben hozta létre Izlandon az első terápiás házat.

Görgényi Ernő polgármester elismerését és köszönetét fejezte ki, hogy Békés vármegyében is megnyitottak egy meghallgató- és terápiás központot, ráadásul éppen Gyulán. Véleménye szerint hatalmas előrelépés ez a gyermekvédelem területén.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hangsúlyozta: ügyvédként számtalanszor tapasztalta, hogy a felnőttek is egyfajta traumaként élik meg, ha a rendőrségen vagy a bíróságon kell tanúskodniuk, így magától értetődő, hogy a gyermekek számára ez sokkal nehezebb.

Az eseményen Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója emlékplakettet adott át Görgényi Ernőnek, megköszönve, hogy Gyula városa befogadta az intézményt.

A folytatásban ünnepélyesen átvágták az épület szalagját, majd Erdei Sándor tartott előadást a Barnahus-módszerről, zárásként pedig az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat és a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kötöttek együttműködési megállapodást.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)