Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jeles személyek sírja, emlékhelye Gyula város temetőiben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPKULTÚRA • 2023. február 15. 16:32
Jeles személyek sírja, emlékhelye Gyula város temetőiben
Temetői séták hiánypótló kiadványa

In memoriam – Jeles személyek sírja, emlékhelye Gyula város temetőiben címmel jelent meg egy különleges kiadvány a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület gondozásában. A színes nyomatos, A5 nyomdai méretű, 68 oldalas könyvben, annak névmutatója szerint, 103 jeles gyulai személyről olvashatunk.

Fotó: Gyulai Hírlap

A tartalomjegyzék szerint a szerkesztők a Szentháromság temetőbe, a koleratemetőbe, a Szent József temetőbe, a református új és ótemetőbe, a gyulavári református temetőbe, az ortodox temetőbe és az izraelita temetőbe kalauzolják el az olvasót. A kiadvány lektora Áprási Zoltán volt. A könyvben található fotókat Bagyinszki Zoltán készítette.

Pétek Edit, a könyv szerkesztője, a kiadó egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta, ezer példányban készült el a kiadvány, amely egyebek mellett az IQ könyvesboltban, a Tourinform Irodában, a könyvtárban és a levéltárban is megvásárolható. A kiadványt a Gyula történelme iránt érdeklődő turistáknak is ajánlja a szerkesztő, ezért azt a nagyobb szállodákban is elérhetővé teszik.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Ferenczi István, a kiadvány társszerkesztője, az egyesület titkára kérdésünkre úgy fogalmazott, hiánypótló kiadványt jelentettek meg.

– Kiadványunkkal arra vállalkoztunk, hogy számba vegyük azon gyulaiak sírját, akik városunk történetében jelentős szerepet játszottak. Munkánk kizárólag a gyulai temetőkre korlátozódott. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert számos olyan meghatározó személy élt Gyulán, akit nem a városunkban temettek el. Ebből az is következik, hogy voltaképpen egy újabb kiadvánnyal lehetne teljes mindaz, amire vállalkoztunk – mondta.

Hozzátette: nem biztos, hogy válogatásuk mindenki véleményével egyezik, biztosan lesznek olyanok, akik hiányolnak majd neveket a könyvből, vagy éppen azt nem értik majd, hogy az a valaki miért került be a kiadványba.

– Ezért is tekintjük ezt a könyvet egy kezdeti lépésnek, s abban bízunk, hogy végső soron össze lehet majd gyűjteni egy teljes kötetben azon gyulaiak nevét, akik sokat tettek városunkért – fejtette ki.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A könyvnek hamarosan megjelenik a kibővített, digitális változata is. A szerkesztők várják a segítőkész, jó szándékú visszajelzéseket, kiegészítési javaslatokat a könyv digitális tartalmát illetően.

Az In memoriam – Jeles személyek sírja, emlékhelye Gyula város temetőiben kiadvány ára 1000 forint. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)