Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mozgalmas volt az Erkel Ferenc Társaság 2022-es éve

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2023. január 09. 16:59
Mozgalmas volt az Erkel Ferenc Társaság 2022-es éve
Számos programmal emlékeztek névadójukra

Az Erkel Ferenc Társaság 2022-es Vivaldi-estje a gyulai Almásy-kastély parkjában 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az újesztendő fordulóját követően már-már hagyományosan a magyar kultúra napja, január 22-e volt az első jelentős kulturális események időpontja. Ezen azonban mindjárt három, az Erkel Ferenc Társaság tevékenysége, kapcsolatrendszere szempontjából fontos eseményre is sor került. A nap délelőttjén először Budapesten, a Városligetben a Magyar Zene Házának megnyitására, melynek „Himnusz-szentélyébe” – ahogy dr. Batta András zenetörténész professzor, az intézmény vezetője visszatérőleg emlegeti az Erkel Ferenc tevékenységét bemutató helyiséget – közvetítésünk révén kerültek kiállítási tárgyak a gyulai Erkel Ferenc Emlékházból: a Bánk bán a gyulai gyűjteményben fellelt partitúra kéziratából négy oldal, a zeneszerző gyulai árvízkárosultak javára tartandó jótékony célú hangversenyről szóló, 1855. március 28-án kelt levele „Kir. Tanácsos Úr”-nak, valamint egy ezüstserleg, melyet Erkel a daláregyletektől kapott. A kiállítást kiegészíti továbbá az Erkel család birtokában lévő 1878-as Erkel-portré duplikátuma, ami az Erkel Ferenc Emlékházban is megtekinthető, valamint a gyulai Erkel téri Kallós Ede-mellszobor átadási ünnepségén 1896-ban készült korabeli fotó archaikus tablómásolata.

A nagyszabású, impozáns megnyitó ünnepséget követően – melyet a miniszterelnök, számos kormánytag és kulturális vezető is megtisztelt jelenlétével – az MTVA Sára Sándor vetítőtermében került sor annak a rádióműsornak a felvételére, amelyen a 2020–21-es évad gyulai Erkel művészeti ösztöndíjasai bemutatkozhattak. Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt műsorvezető-szerkesztője meghívására Rózsa Kitti, Szegedi Réka Panna és Pusztaszegi Ákos negyed-negyed órányi élő zenei anyaggal és személyes villáminterjúkkal tették le névjegyüket a műsorban.

A nap harmadik eseménye a kórusszövetség KÓTA-díjkiosztó ünnepsége volt, melyen a Magyar Állami Operaház művészei – Fahidi Patrícia, Hidegkuti Pálma és Balog Endre – a közönség zajos elismerését kivívva mutatták be Erkel két trióátiratát a Bánk bánból. Ez egyben a Jürg Eichenberger által készített, tavaly nyáron Áchim Erzsébet várszínházi hangversenyén hatalmas sikert aratott kamarazenei átirat hivatalos kottabemutatója is volt, melyet a Kontrapunkt Kiadó adott ki az Erkel Társaság kezdeményezésére.

Nem sokat kellett várni a következő jelentős eseményre, hiszen nemzeti ünnepünk előképeként a március 11–13-i hétvégén a Magyar Állami Operaház többesztendős monumentális felújítási munkálatokat követően – Erkel Hunyadi László operájának bemutatójával Ókovács Szilveszter főigazgató rendezésében – újra nyitotta kapuit. Az épületet csodásan felújították, számos részletében az eredeti elképzelések szerint állították helyre; az ünnepi hétvége összművészeti szempontból is maradandó élményt jelentett mindazok számára, akik jelen lehettek az eseményeken.

E nap reggelén delegáció indult Gyuláról és Budakesziről Budapestre, hogy a néhány héttel korábban nyílt Magyar Zene Háza megtekintése után együtt csatlakozzanak az Operaház programjaihoz. Még a délelőtt folyamán a Vörös szalon alkalmi Erkel-kiállítását nyitotta meg dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, melyen először állították ki a fővárosi közönség számára Erkel mindeddig szülővárosában őrzött színarany babérkoszorúját, a további ritkán látható tárgyakkal pedig egy fényképkatalógus segítségével ismerkedhettek az érdeklődők.

Kora délután került sor az Erkel-opera nyilvános főpróbájára, melyre meghívást kapott minden Hunyadi, Szilágyi és Erkel nevét viselő itthoni és határon túli iskola. Társaságunk közbenjárására e meghívás kiegészült a magyarországi Erkel-kórusokkal, így igazán ritkán megvalósuló ünnepi találkozónak válhattunk részeseivé, melynek koronáját jelentette a Hunyadi László történelmi aspektusú és jelentőségű előadása. Az opera élményét ezt követően az épület részletekbe menő bemutatása tette teljessé Karczag Mártonnak, az Operaház Emléktára vezetőjének kalauzolásával. A Hunyadi László premier-előadására pedig két nappal később, március 13-án került sor, melyen társaságunk tagjai közül szintén többen jelen lehettek. A budapesti ünnepi eseményekre tekintettel Kónya István kulturális alpolgármesterrel egyetértésben ezúttal nem rendeztük meg hagyományos történelmi hangversenyünket.

A 2021-ben rendezett Gyulai Virtuózok koncertünk folytatásaként az Almásy-kastély parkjában június 17-én, ezúttal oratórikus mű előadásával kiegészülő Vivaldi-estet tartottunk. A tavalyi esztendőben megismert és immár régiószerte ismert – az idén érettségizett – Szegedi Panna Réka ismét elkápráztatta a közönséget nagyszerű blockflötejátékával az olasz barokk mester Il Gardellino versenyművének előadásában. Őt Csáki András Liszt-díjas gitárművész követte Vivaldi C-dúr concertójának pazar interpretációjával. Mindkét mű zenekari kíséretében az alapításának 35. évfordulóját ünneplő együttesünk, a Caritas Collectio Kamarazenekar működött közre. Csáki András egykor gyermek szólistánk volt, most közel három évtized elteltével játszott újra az együttessel. A hangverseny második felében a szerző Gloria című oratóriuma hangzott el a gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar és a Békéscsabai Bartók Béla Kórus tolmácsolásában (mindkét együttes karigazgatója Perlaki Attila karnagy, elnökségi tagunk).

Másnap – három esztendő után először – tudtunk ismét megemlékezést tartani a Gyulai Várfürdő területén 2019-ben felavatott egész alakos Erkel-ülőszobornál Kun Miklós igazgató úr és gyulai tagtársaink, valamint számos helybéli érdeklődő részvételével. Szándékosan nem koszorúzást tartottunk, hanem élő virágok elhelyezésével szerettük volna érzékeltetni, hogy Erkel életműve is él, s egyre táguló körben foglalja el méltó helyét a magyar zene- és kultúrtörténetben. Az ünnepi összejövetelt követően került sor társaságunk éves közgyűlésére a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

A nyár folyamán dr. Bognár Márta állhatatos és kitartó kezdeményezésére, Kornacker Gyuláné hathatós közreműködésével az Újpesti Önkormányzat alpolgármestere, Bedő Kata nagyvonalú támogatásával elkezdődött az újpesti Megyeri úti temetőben nyugvó Erkel családtagok (Erkel Gyula leszármazottai) emlékhelyének felújítása. Társaságunk tagjai közül sajnos elveszítettünk egy újabb családtagot Szőtsné Gyenes Mária személyében.

Július elején Budakeszin, Erkel kedvelt időskori helyszínén rögzítettük a Duna csatorna Álmok álmodói sorozatának Erkel-etüdjét. Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke pedig székházukban fogadta a forgató csoportot, és mesélt a zeneszerző az együttessel való kapcsolódásairól. Köszönet a felvételi helyszínért a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Ház minden dolgozójának, a kisfilm elkészítéséért pedig a stáb valamennyi munkatársának.

Erkel Ferenc születésnapja alkalmából 2018 óta ötödik esztendeje jutalmazza egyéves ösztöndíjjal Gyula Város Önkormányzata a művészeti életben legsikeresebb középiskolai és egyetemi tanulókat, hallgatókat. Idén ezek átadására ismét az Erkel Ferenc Társaság – a 212. születési évforduló alkalmából rendezett – hangversenyén került sor november 6-án a városháza dísztermében. Előzőleg a zeneszerző szülőházánál helyezte el társaságunk a megemlékezés virágait az önkormányzat, az emlékház, az Erkel Ferenc gimnázium és az Erkel Ferenc kórus képviselőivel. A koszorúzást követően dr. Görgényi Ernő polgármester nagyívű köszöntőbeszédével vette kezdetét az ünnepi műsor, melynek keretében vehette át a támogatás elnyeréséről szóló emléklapot Gombos Ágnes negyed- és Mundruczó Nóra másodéves tervezőgrafikus szakos hallgató. Rózsa Kitti operaének mesterszakos hallgató, aki idén harmadjára nyerte el Gyula város Erkel művészeti ösztöndíját, szakmai elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. Ezt követően állt színpadra az est meghívott együttese, a pécsi Vocapella Novák-Szabó Lívia vezetésével. A nőikar Kodály I. olasz madrigáljával kezdte műsorát, mely mintegy hangulati előkészítésül szolgált a következő percekhez. Ugyanis a hagyományos Erkel-születésnap idén kiegészült Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójával, valamint a nagy magyar zenepedagógus-zeneszerző kórusműveinek napjainkban egyik leghívebb tolmácsolója, az eredendően gyulai illetőségű Kertész Attila Liszt-díjas karnagy, címzetes egyetemi docens 80. születésnapi köszöntésével. Tanár úr a szülővárostól a csak igen ritka esetben adományozott Erkel-mellszobrot vehette át, társaságunk nevében pedig Tiszteletbeli Tagi Díszoklevéllel köszöntöttem őt. De a következőkben a műsor jelentős része is számára, illetve a közreműködésével szólalt meg ezen az esten. Továbbra is a Vocapella állt a színpadon; a nőikar tagjai többségükben a Kertész Attila vezette legszínvonalasabb pécsi együttesekben nőttek fel, többek között az európai hírű Bartók Béla Leánykarban, a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskarban, illetve a Mecsek Kórusban.

Mesterüket – úgy is, mint a Magyar Kodály Társaság elnökét – köszöntve igazán méltó módon, magas színvonalon szólaltatták meg Kodály Zoltán, Kocsár Miklós, Orbán György és Karai József műveit. Őket szintén meglepetés, a Kunágotáról elszármazott, ma Nagy-Britanniában élő énekművész, Silló Elizabet két Kodály-dal előadásának igazán átélt interpretálása követte Gál Csaba figyelmesen igényes zongorakíséretével. A művésznő a BBC Walesi Nemzeti Énekkarának tagja, a Walesi–Magyar Kulturális Egyesület elnöke, hazai vonatkozásban pedig a Simándy Énekverseny nemzetközi PR-menedzsere. A műsort a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar zárta Kertész Attila vezényletével, a tagok számára tanár úr három héttel korábban teljes kórushétvégét tartott. Karai József és Tillai Aurél egy-egy műve hála- és tiszteletadás volt, mely után Karai felszabadultan jó hangulatú Estéli nótázás című műve következett Gál Csaba briliáns zongorakíséretével, a koncert valamennyi közreműködőjének előadásában, melyhez csatlakozott ismét a Vocapella, Silló Erzsébet és e sorok írója is. Az ünnepi estet az Erkel téren zártuk, a zeneszerző mellszobrának megkoszorúzásával, Szózatának közös éneklésével.

A novemberi második hétvégén ismét reflektorfénybe került Erkel István Király operája, Magyar Cantatéje és Beethoven István király nyitánya. A Koncertmuzsika Zenekar alapításának 100 éves évfordulója alkalmából egymást követő napokon a székesfehérvári ciszterci, majd a budai Magyar Szentek templomában mutatta be Erkel utolsó operájának legszebb részleteit Csányi Valéria irányításával, Kassai István művészeti vezetésével, Ambrus Ákos, Blaga Krisztina, Pánczél Klaudia, Kádár Szabolcs János, Koczka Tamás énekművészek, valamint az István Király Operakórus és a székesfehérvári – ötvenéves évfordulóját ünneplő – Primavera Kórus közreműködésével. Mindkét jubiláló együttest a KÓTA nevében a szövetség díszoklevelével köszöntöttem.

Az ezt követő napon Dávidné Szabó Melindával, az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola és AMI igazgatójával, Kornacker Gyuláné Ossó Liliánnal, az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola Alapítvány elnökével és Bedő Katával, Újpest alpolgármester asszonyával együtt ellátogattunk a Megyeri úti temetőbe, hogy elhelyezzük a megemlékezés koszorúit az Erkel Gyula leszármazottainak sírhantjánál kialakított megújított emlékhelyen. Ennek ünnepélyes avatását 2023 tavaszára tervezzük a kezdeményező Erkel Tiborné dr. Bognár Márta – majd már ismét személyes – jelenlétében.

Az Erkel Ferenc Társaság eseményeiről, tevékenységéről rendszeresen tájékoztat a Gyulai Hírlap, a Békés Megyei Hírlap, alkalomszerűen a Zeneszó és a Zenekar szaklap, a Papageno portál, az MTVA M5 csatorna Libretto műsora, a Duna TV Almárium, és Álmok álmodói sorozata, a Bartók Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, valamint az MTI.

A 2022-es esztendő programjainak megvalósulásáért ezúton is kifejezem köszönetemet a Magyar Művészeti Akadémiának, Gyula és Budakeszi Város Önkormányzatainak, dr. Batta Andrásnak, a Magyar Zene Háza Széchenyi- és Erkel-díjas igazgatójának, Tóth László elnök úrnak és a Budapesti Filharmóniai Társaság vezetőségének-tagságának, Becze Szilvia szerkesztő-műsorvezető asszonynak, Tóth Péternek, a KontraPunkt Kiadó és az MMA Zenei Tagozata vezetőjének, Kun Miklós igazgató úrnak, a Gyulai Várfürdő vezetőjének, továbbá Csáki András Liszt-díjas gitárművésznek, Csányi Valéria karmesternek, Kassai István Liszt-díjas zongoraművésznek, az MMA rendes tagjának, Áchim Erzsébet zongoraművész és dr. Windhager Ákos irodalmár-zenetörténész társasági tagjainknak, Mocsár-Pörjés József főszerkesztőnek és közvetlen munkatársaimnak: Dézsi János alelnökünknek és Sós Judit titkárunknak, Perlaki Attila karnagy úrnak, továbbá gyulai és budakeszi partnereinknek, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségében dolgozó kollégáinknak, valamint a hangversenyeinken közreműködő énekes és zenekari művész barátainknak.

Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)