Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hogyan kezdjek el végre edzeni?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. december 05. 14:29
Hogyan kezdjek el végre edzeni?
Motivációs tippek kezdőknek

Sosem könnyű belekezdeni egy olyan dologba, amit aztán hosszú távon szeretnénk csinálni. Hiába jó az állóképességünk, ha egyszerűen nincsen meg a motiváció, hogy minden nap elmenjünk és mozogjunk egy keveset. Kezdőként ez még nehezebb, hiszen nem elég, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy mire vagyunk képesek, fogalmunk sincs, hogyan tartsuk fenn a rendszert, a rendszerességet. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan érdemes elkezdeni sportolni.

Forrás: pixabay.com

Motivációs tippek kezdő sportolóknak

Télen amúgy sem egyszerű nekiállni mozogni, főleg, ha a szabad levegőn való sportban gondolkodunk. Persze megfelelő ruházattal nem lehet gond, aki viszont korábban nem járt el rendszeresen futni vagy edzeni, annak kezdetben meggyűlhet a baja az időjárással és a motivációval. Biztos, hogy lesz aki csak a VB miatt fog sport applikációk után érdeklődni, másokat viszont pont az ilyen alkalmazások motiválhatják arra, hogy beépítsék a rutinjukba a rendszeres mozgást.

Viszont, ha csak pislákol az a motiváció, akkor lángra kell azt lobbantani. Napokig lehetne beszélni arról, hogy milyen előnyei vannak a testmozgásnak. A sportolás ugyanis nem csak a testre hat pozitívan, hanem az egészségre és a pszichére is. A rendszeres edzés magabiztossá teszi az embert, emellett önbizalmat ad, nem beszélve a boldogsághormonról és a jobb testalkatról. 

Fontos, hogy lássuk, testileg és lelkileg is megéri belefektetni azt a rengeteg energiát, főként akkor, ha célunk van azzal. Nemcsak a fogyás motiválhat egy kezdőt, hanem sok más is, ami hosszabb távon sokkal jobb alapot ad az új szokásnak. Remek kikapcsolódási lehetőség, emellett felszabadítja az embert, olyannyira, hogy sokkal jobban telik tőle a nap hátralévő része. 

Fontos a türelem és az egészség

A legjobb motiváció talán a nyári bikini alak elérése. Nőként fontos lehet, hogy jól fessünk fürdőruhában, viszont férfiként sem mindegy, hogy van-e sörhas, vagy nincs. A fő célt azonban nem biztos, hogy a külsőségek alapján kell meghatározni, hiszen sokkal nagyobb erőt ad, ha az egészségünket helyezzük előtérbe.

A rendszeres mozgással javul az immunrendszer, felszabadultabbak leszünk, kisebb az esélye, hogy minden második héten megfázunk és így tovább. Meg kell említeni a belső szerveket is, hiszen a szívre, a vérnyomásra és a pulzusra egyaránt jó hatással van, ha hetente több alkalommal végzünk valamilyen testmozgást. 

Nem árt azonban, ha van türelmünk elérni ezt a célt. Nem három hét alatt híztunk el, de nem is egy futás után fogjuk érezni a pozitív hatásokat. Bár az tény, hogy már egy alkalom után sokkal jobban telik a nap további része, a munka azért kitartást igényel. Mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy annyit tudunk kivenni valamiből, amennyit abba beletettünk. Nem lehetnek irreális elvárásaink, így a kockák sem egy hét után fognak látszódni. 

Mire kell felkészülni az első időszakban?

Kevesen beszélnek arról, hogy a kezdőknek milyen nehézségekkel kell szembenézniük, amikor nekiállnak edzeni. Mindegy, hogy hány évesek vagyunk, a folyamat általában ugyanúgy alakul. Eleinte ugyanis nagyon lelkesek leszünk, nem lesz gond az izomláz és az izzasztó HIIT sem. Idővel azonban lesznek hullámvölgyek, nem lesz annyi kedvünk elindulni, sokszor a testünk nem is igazán akar csatlakozni. Ilyenkor kell egy kis szünet, aminek hosszú kihagyás lesz a vége. Ez az, amit nem szabad csinálni, hiszen ez egy negatív spirálba tereli az embert, aminek a vége, hogy teljesen abbahagyjuk a mozgást és talán rosszabb lesz a helyzet, mint előtte. Fontos tehát a rendszeresség, akkor is, ha nincsen kedvünk semmihez. Vegyünk erőt magunkon és alakítsunk ki egy szokást, majd egy rutint, ami aztán beépül az életünkbe. Ezután már nem tántorít el minket semmitől, hiszen amolyan napi programnak számít majd belebújni a cipőbe és elvégezni azt a kijelölt edzést. 

Mi kell a sikerhez?

Az első és legfontosabb, hogy ne akarjuk megváltani a világot egy hét alatt. Ahogy említettük, a türelem fontos, akkor is, ha sportolói múlt van mögöttünk. A korábbi félmaratonok semmit nem jelentenek, ha éveket hagytunk ki és szültünk két gyereket. Legyünk tekintettel a testünkre és a fizikai állapotunkra, így betegség esetén sem érdemes elindulni. Ha úgy érezzük, hogy valami nem stimmel odabent, akkor pár nap nem a világ vége, de csak akkor, ha ez nem rendszeres. 

Nem árt ügyelni a terhelésre sem, hiszen fokozatosan kell hozzászoktatni a testünket ahhoz, hogy rendszeresen eljárunk futni, edzeni, biciklizni vagy éppen úszni. Mindegyik sportág más izomzatot mozgat meg, így hiába járunk el edzőterembe, ha úszás közben másfajta képességre lesz szükségünk. Emellett figyeljünk az étkezésre, gondoskodjunk a megfelelő tápanyagokról és a folyadékról, így támogathatjuk a testünket abban, hogy minél könnyebben szokjon hozzá a változáshoz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)