Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a 22. Gyulai Pálinkafesztivált

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. szeptember 15. 22:09
Megnyitották a 22. Gyulai Pálinkafesztivált
A csütörtöki estén Szikora Róbert és az R-GO adtak koncertet

bora imrekozsuch kornéltakács árpádgörgényi ernő, jakab istván és kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hivatalosan is megnyitották a 22. Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 15-én.

Elsőként Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte: Gyula a pálinka fővárosa, innen indult a pálinka a „hódító útjára”. Mint mondta, reméli, hogy sokáig fogják még így együtt ünnepelni a pálinkát és a fürdővárost.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke úgy fogalmazott, hogy Magyarország nemzeti itala a pálinka, a kamarának pedig feladata a nemzeti értékek propagálása, ezért is fontos számukra, hogy jelen lehetnek a fesztiválon.

– Gyula nem csupán a pálinka fővárosa, hanem a gasztronómia, a turizmus, az idegenforgalomé is – fogalmazott Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető főispán. Véleménye szerint a város szellemi, igazgatási és gazdasági központ, az Airbus idetelepülésével ipari központ is lett, nem mellékesen pedig az egykori vármegye központja.

Görgényi Ernő polgármester arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány és a háború okozta gazdasági válság mindenkinek rendkívüli nehézséget jelent, de talán egyetlen ágazat sem küzd annyi kihívással, mint a rendezvényszervezők, ezért is hatalmas a jelentősége a pálinkafesztiválnak is.

Hozzátette: Gyula városa a téli hónapokban is nyitva lesz, nem tervezik bezárni a múzeumokat, attrakciókat, ugyanez a tervük a szállásadóknak is.

Kovács József országgyűlési képviselő felidézte az első, 2000-ben rendezett pálinkafesztivált, amelynek idején a pálinkának még nem volt olyan megbecsülése, mint manapság. Mára ez megváltozott, a pálinka hungarikum lett és „azon a szinten van, ahol a helye van”.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke aláhúzta: a pálinka, a nemzet itala összeköt bennünket, büszkék vagyunk rá, mint a magyarságunkra is. Mint mondta, ezek az összejövetelek adnak nekünk erőt arra, hogy túljussunk a nehézségeken.

A megnyitó után Szikora Róbert és az R-GO adott koncertet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)