Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Színházi diáktábor az Erdélyi Héten

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • I. Y. • KULTÚRA • 2022. augusztus 23. 17:00
Színházi diáktábor az Erdélyi Héten
Az öt napot felölelő esemény során minden napra tematikus szakmai programokat terveztek

Fotó: Fodor György

Workshoppal és interaktív előadásokkal egybekötött színházi diáktábort rendezett a Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. a Gyulai Várszínház 59. évadának Erdélyi Hetében.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati finanszírozásának köszönhetően színházi tábort rendeztek Gyulán, amely a Várszínház tematikus hetéhez kapcsolódott. 2018 óta tartanak olyan hetet, amelyben erdélyi színházak mutatkoznak be. Már első évben kapcsolódott diáktábor a megvalósításhoz, hajdúsági, nyírségi fiatalok kötöttek örök barátságot egymással és a színházzal. A vírushelyzet ugyan két év kihagyásra kényszerítette a szervezőket, de idén ismét 10 diák kapott lehetőséget, hogy egy hétig minden előadást megtekintsen és játékos, ismeretterjesztő formában feldolgozza azokat. A tábort az Erkel Ferenc Gimnázium magyartanára, Fodor György vezette, aki már 2018 óta benne volt a diákok irányításában, kísérésében, a tervezésben, szervezésben. A diákok lakhatásáról az Erkel gimnázium kollégiuma, étkeztetésükről a Gyulakonyha gondoskodott.

Az öt napot felölelő esemény során minden napra tematikus szakmai programokat terveztek, amelyek a színjátszás alapjait, majd ismeretterjesztő előadásokat, végül színházi workshopot tartalmaztak. A színjátszás alapjai sorozatban a diákok megtanulták, hogy milyen egy színház kívül-belül, kik dolgoznak ott, mit csinálnak, hogyan születik egy darab, hogyan jut el a szerző tollától a rendező gondolatain át a néző tudatáig. Az ismeretterjesztő kurzus minden alkalommal a megelőző és adott napi előadásokhoz kapcsolódott, egyfajta kultúrtörténeti áttekintést adott a könnyebb megértés végett. A workshopok haszna a darabok diákosabb, kortársabb, interaktívabb feldolgozhatóságában rejlett. Tanár úr igyekezett ezeket is aktuális előadásokhoz kapcsolni.

Fotó: Fodor György

Kitűzött cél volt, hogy minden diák szeresse és ismerje meg a színház világát, emellett tájékozódjanak a különféle erdélyi színházak és műfajok között. A záró beszélgetésen kiderült, hogy ennek maradéktalanul megfelelt a programsor. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívüli gazdagságát és sokszínűségét sikerült a fesztivál egyhetes programsorozatával megmutatni. A gyergyói Figura Stúdió (Káosz) kortárs finn szerző tragikomédiáját, a nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulata musicalt, a Szatmárnémeti Színház Harag György Társulat klasszikus vígjátékot, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Kabóca Bábszínházzal, és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös előadásában egy klasszikus tragédiát újragondolva, az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház egy kifacsart élőfigurás bábelőadást, a Kolozsvári Állami Magyar Színház musical változatban egy Orwell-klasszikust, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház zenés vígjátékot hoztak. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója minden alkalommal szívélyesen és személyesen fogadta a diákokat és további előadások megtekintésére is ösztönözte őket. A szervezők a sikeren felbuzdulva következő évadban is megpályázzák a lehetőséget, remélve, hogy akár 15-20 diáknak is megadatik ugyanez a színháztörténeti élmény.

Fotó: Fodor György

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)