Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Már zajlanak a gyulai próbái a De mi lett a nővel? című előadásnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. augusztus 04. 17:07
Már zajlanak a gyulai próbái a De mi lett a nővel? című előadásnak
A Gyulai Várszínház harmadik saját bemutatóját augusztus 9-én láthatja a közönség

A képen (balról jobbra): Győrffy András, Béres László, Kárp György és Szélyes Ferenc

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Már zajlanak a fürdővárosi próbái a Gyulai Várszínház idei harmadik saját bemutatójának, a De mi lett a nővel? című előadásnak, melyet augusztus 9-én láthat a közönség a teátrum kamaratermében a Havasi István-díjas Béres László rendezésében.

Az előadást beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Elek Tibor, a színház igazgatója elmondta: Kiss Csaba Jászai Mari- és József Attila-díjas rendező, drámaíró Csehov-novellák alapján készült sikerdarabját negyedszázada játsszák a színházak.

Hozzátette: a gyulai előadás különlegessége, hogy a szereplőket az eredeti koncepciótól eltérően három idős színművész, a Jászai Mari-díjas Győrffy András, a Bánffy György-díjas Kárp György és a Jászai Mari-díjas Szélyes Ferenc alakítja.

A direktor úgy fogalmazott, az előadással mintegy „meghosszabbítják” a vasárnapig tartó Erdélyi Hetet, hiszen a szereplők, a rendező és a szerző is erdélyi.

Béres László felidézte: 1997-ben rendezőszakos hallgatóként jelen volt a Kiss Csaba-előadás ősbemutatóján, már akkor arra gondolt, hogy egyszer szeretné a darabot színre vinni.

„Csehov nagy történetmesélő, fantasztikus figurákat, csodálatos történeteket köszönhetünk neki” – húzta alá, hozzátéve, hogy az író művei alapján készült darab „nagyon jól játszható, igazi csemege a színészek számára”. Ehhez a színészcentrikussághoz igazodik a visszafogott díszlet is, amely mindössze három elemből, egy nagybőgőtokból, egy utazóládából és egy kottatartóból áll – mutatott rá.

A történet szerint valamikor a 19. század végén három ágrólszakadt színész elindul Bikulina bankár estélyére. Útközben, hogy elüssék az időt, a bankár unokahúgáról, a társasági élet mitikus nőalakjáról, Irina Bikulináról beszélgetnek.

„Az a nagy kérdés, hogy ki vagy mi ez a nő? Lehet a nagy ő számunkra, a meg nem kapott vagy a beteljesült szerelem, lehet a tökéletességre való törekvés vagy az el nem ért vágy” – fogalmazott a rendező, aki megjegyezte, a három színészt a játék, a visszaemlékezés öröme tartja együtt.  

Elmondta, a szereplőkhöz hasonlóan az őket alakító színészek is régóta ismerik egymást. Mint kifejtette, azért választotta a 70-es éveikben járó művészeket, mert a szakmai és élettapasztalatuk „többletet” jelent.

A színművészek a sajtótájékoztatón elárulták, először meglepte őket, hogy Béres László fiatal színészek helyett rájuk bízta a szerepeket, de örömmel mondtak igent. Kiemelték, hogy nagyon sok játéklehetőség van a darabban, hiszen a színészek 6-8 figurát is játszanak benne.  

Elek Tibor újságírói kérdésre elmondta, az előadást a Gyulai Várszínház „forgalmazza” majd. Reményeik szerint bekerülhet a Déryné Programba is, amelyen keresztül meg lehet rendelni.

A direktor felhívta a figyelmet, hogy korlátozott számban kaphatók jegyek az előadásra, érdemes mihamarabb jegyet váltaniuk az érdeklődőknek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)