Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pénteken mutatják be az Apor Vilmosról szóló darabot a Gyulai Várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. június 29. 18:05
Pénteken mutatják be az Apor Vilmosról szóló darabot a Gyulai Várszínházban
Az előadásból egy kötet is készült

Pénteken mutatják be a Gyulai Várszínház és a Győri Nemzeti Színház közös darabját, az Apor Vilmosról szóló Mindenkinek mindene című előadást. A bemutatóról és a darabból készült kötetről tartott sajtótájékoztatót Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, az előadás főszereplője, valamint Dér András író, rendező június 29-én a várszínpadon.

elek tiborbakos-kiss gábor és dér andrás

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Elek Tibor kiemelte: a gyulaiak és győriek jól ismerik Apor Vilmost, hiszen 1918. és 1941. között a fürdőváros plébánosa volt, majd Győr püspökeként szolgált, ahol 1945-ben halt vértanúhalált.

Hozzátette: igazgatói kinevezése után már gondolt, hogy a plébános alakja és cselekedeti megérdemelnék, hogy bemutassák a világnak egy színdarab formájában, ilyen előadás viszont nem létezett. Más ügyek miatt találkozott Dér Andrással, akiről kiderült, hogy ismeri Apor Vilmost, akinek az életéről készített egy filmforgatókönyvet, ekkor kezdtek el közösen gondolkodni egy színdarabról.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a darabból készült egy kötet is, ahogy Schlachtovszky Csaba és Győrei Zsolt Hamlear című előadásából is, az elkövetkező évekre pedig azt tervezik, hogy egy sorozatot készítenek, amelyben kortárs szerzők műveit adják ki könyvalakban.

Dér Andrástól megtudtuk, hogy több mint tíz éve kezdett el foglalkozni Apor Vilmossal, rengeteget kutatott Gyulán és Győrött is, valamint maga is készített interjúkat a témában. Úgy fogalmazott, a kötet körülbelül nyolcvan százalékban fedi az előadás szövegét, konkrét átiratot csak az előadás után lehetne kiadni.

Aláhúzta: a plébános epikus történetét leginkább egy sorozatban lehetne elmesélni, hogy minden részletet lefedjenek, ahogy egy film is egy epikus narratívát követne, a színpadi változat pedig – szükségszerűen – drámai, költői nyelvezetet igényel, ez a struktúraváltás okozta számára a legtöbb kérdést a darab összeállítása során.

Bakos-Kiss Gábor elmondta, elsőként a Győri Nemzeti Színház igazgatójaként értesült az előadásról, csak ezután kérték fel a főszerepre, amelyet rendkívül fontosnak tart, hiszen véleménye szerint, egy igazgatónak színészként is azt az értékrendet és színházi esztétikát kell megmutatni, amelyet képvisel.

Hangsúlyozta: a Mindenkinek mindene egy remek lehetőség, hiszen Apor Vilmos élete nem csupán a gyulaiaknak fontos, a Győri Nemzeti Színház is „tartozott” a városnak és a győri egyházmegyének ezzel a darabbal.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)