Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Harruckern János szakképző iskola is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. április 26. 14:02
A Harruckern János szakképző iskola is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz
Az intézmény hetedikként csatlakozott Békés megyében

Békés megyében hetedikként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a Harruckern János szakképző iskola. Az ehhez szükséges együttműködési megállapodást április 26-án írták alá az iskola konferenciatermében.

kovács zsuzsanna, Czeglédiné Szappanos Anita, vantal zsolt és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és újraértelmezve a Honvédelmi Minisztérium pályaorientációs programját.

Czeglédiné Szappanos Anita, az intézmény igazgatója elmondta: szakmai programjukban megfogalmazták, hogy a tanított szakmáktól függetlenül, kiemelt feladatuk a hazafias nevelés is, a programba való csatlakozással pedig több lehetőségük lesz ezt a szemléletet átadni.

Hozzátette: az iskola épülete egykor a királyi honvédség huszárlaktanyája volt, az új épületrész felújításakor pedig egy állandó huszárkiállítást alakítottak ki az aulában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Megtudtuk, hogy a programban résztvevők honvédelmi alapismeret tantárgyat fognak tanulni – választható tantárgyként érettségizhetnek is belőle –, megismerkedve a honvédelmi feladatokkal, valamint számos, a mindennapi életben is használható tudásra tesznek szert. A tanórákat szabadidős tevékenységek egészítik ki, amelyek során kipróbálhatják a tanultakat gyakorlatban is.

Vantal Zsolt ezredes hangsúlyozta: Békés megyében ez már a hetedik intézmény, amely csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz, amely egy olyan űrt próbál meg kitölteni, amely a sorkatonai szolgálat megszüntetése után keletkezett, céljuk, hogy tettrekész fiatalokat neveljenek.

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a hazafiasság elsősorban a hazaszeretet, a nemzeti öntudatot és a hovatartozást jelenti számukra, az iskolákra pedig nagy felelősség hárul az erre történő nevelésben, ezért is fontos, hogy a Harruckern János szakképző iskola önként csatlakozott a programhoz.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő polgármester kiemelte: a Gyulai Szakképzési Centrum és a Harruckern-iskola vezetése motivált és innovatív, valamint elkötelezettek az intézmény fejlődése és jövője iránt.

Mint mondta, a ma élő nemzedékek békébe születtek, jólétben élnek, ezért elkényelmesedtünk, így sokan furcsálják, hogy miért kell hadiprogramot indítani, de több országban még a mai napig van sorkatonaság is.

– Mi magyarok elkötelezettek vagyunk a béke fenntartásában – fogalmazott a városvezető.

A köszöntők Czeglédiné Szappanos Anita, Vantal Zsolt és Kovács Zsuzsanna aláírták az együttműködési megállapodást. Az intézményvezető számára átnyújtottak egy tanúsítványt, valamint egy emléktáblát, majd zárásként diákok kötöttek emlékszalagot az iskola zászlajára.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)