Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erzsébet királynéról nyílik kiállítás az Almásy-kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. március 30. 13:19
Erzsébet királynéról nyílik kiállítás az Almásy-kastélyban
A tárlatra közel ötszáz kiállítási tárgy érkezik Gödöllőről

Útközben Erzsébet királynéval a munkacíme annak a tárlatnak, amelyet közösen fog megnyitni a Gödöllői Királyi Kastély múzeum és a Gyulai Almásy-kastély Látogató Központ. A kiállítás több témát fog körbejárni: Sissi utazásait, a királyné lovagláshoz való kapcsolatát, valamint mai napig tartó kultuszát is. A tárlatról március 30-án tartottak sajtótájékoztatót a kastély Stefánia-szárnyában.

ujváry tamáskovács józsefgörgényi ernő és fekete-dombi ildikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester elmondta: a tárlatot május 25-én nyitják meg, Ferenc József császár és Erzsébet gyulai látogatásának 165. évfordulóján.

Kiemelte: Kovács József országgyűlési képviselővel tizenkét éve dolgoznak együtt Gyula városáért, az egyik legelső közös küldetésük pedig az Almásy-kastély megmentése volt, amely akkor már sok éve állt lepusztult állapotban.

Mint mondta, a kormány támogatásának köszönhetően felújították a főépületét, majd a Stefánia-szárnyat is, a kastély pedig az egyik legsikeresebb turisztikai látványosság a városban, mióta megnyitották.

a sajtótájékoztatóra eljött a gödöllői kastély sissi-hasonmása is

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Úgy fogalmazott, az az elsődleges cél, hogy fenntartsák az épületet, ehhez pedig életet kell vinni bele, az állandó kiállítás mellett rendezvényekkel és időszaki tárlatokkal, így azok is visszatérnek majd, akik már jártak a kastélyban.

Feketed-Dombi Ildikó, az intézményt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője megerősítette: fontosnak tartják, hogy az állandó kiállítás mellett rendszeresen kínáljanak programokat, attrakciókat, időszaki tárlatokat a helyieknek és a Gyulára érkező turistáknak.

Hozzátette: régi álma volt, hogy egyszer egy Sissi-kiállításnak is helyt adjanak az Almásy-kastélyban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangsúlyozta: a Gödöllői Királyi Kastély és az Almásy-kastély együttműködésének koronája lesz a tárlat, amely során a kastélyra jellemző interaktív elemekkel ismerhetik meg az érdeklődők a királynéról szóló történeteket.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint Gyula egy folyamatosan gyarapodó település, amelynek legszebb ékköve az Almásy-kastély.

Mint mondta, a gödöllői intézmény rendelkezik a legnagyobb Erzsébet királynéhoz köthető gyűjteménnyel a világon, a fürdővárosba érkező tárgyak között lesznek bútorok, porcelánok, ruhák, összesen közel ötszáz kiállítás tárgy, amelyek közül többet itt láthat majd először a közönség.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy Magyarországon még sosem rendeztek kiállítást külső helyszínen, a gyulai lesz az első.

Kovács József felidézte: Ferenc József – aki ekkor még nem volt magyar király – és Erzsébet 1857. május 25-én érkeztek Gyulára, egy éjszakát töltöttek el az Almásy-kastélyban, ahol Wenckheim József és Stefánia, a mellékszárny névadója látták őket vendégül.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a tárlat kísérőprogramjaként június 5-én, pünkösd vasárnapján a Nemzeti Lovas Színház adja elő a várkertben a Sissi lóháton című előadást, amelyben népszerű operettek és musicalek fognak felcsendülni. Az előadás ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Fábián Tamás, a kastély kommunikációs vezetője elmondta, hogy a Stefánia-szárnyban is fognak kísérőrendezvényt tartani, ott egy korabeli menüsorral várják majd a vendégeket.

A tárlat egy éven keresztül lesz látható az Almásy-kastélyban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)