Görgényi Ernő kiemelte: Gyula városában a közép- és kisvállalkozások is fejlődnek, nem kivétel a húsipari szektor sem.
Emlékeztetett: két héttel ezelőtt a Házi-Hús Kft. jelentette be, hogy új üzemet épít, a fejlesztés költségének felét az Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program támogatásából állják.
Mint mondta, az új üzemcsarnok építéséhez a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra több mint 31 millió forintot nyert el a vidékfejlesztési pályázaton.
Veres Andrástól megtudtuk, hogy húsipari vállalkozását 2007-ben indította el, ahol akkor mindössze két kollégájával és a feleségével dolgozott, majd 2015-ben épített vágóhidat, amely saját üzleteinek ellátását szolgálja, valamint bérvágást is vállalnak.
Hangsúlyozta: a sertéspestis, a koronavírus-járvány, valamint a nemrégiben kirobbant orosz-ukrán háború is negatívan befolyásolja a húsipart. Mindezek miatt elhatározta, hogy a feldolgozott késztermékek gyártásának kapacitását növelik meg.
A telephelyet tavaly nyáron vásárolták meg önerőből, ahogy a szükséges felújításokat, eszközbeszerzéseket is saját forrásból, illetve banki hitelekből állják, mindehhez jött a 31,4 millió forintos támogatás, így a beruházás teljes összege nagyjából 200 millió forint.
Hozzátette: a vágóhíd továbbra is működni fog, az új telephelyen már csak a késztermékek gyártása fog zajlani. Reményeik szerint jövő év közepén indulhat meg a gyártás az üzemben.
Kovács József aláhúzta: a vidékfejlesztési pályázat keretében a kormány kisebb összegeket ítél oda, de több helyre, hogy minél több vállalkozó részesüljön a segítségből.